Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Roetdauw op Hibiscus

Onze tuinhibiscus zit onder de zwarte puntjes. Nu hoorde ik via de buurvrouw dat je dat er af kon halen met een sopje van afwasmiddel. Ik heb het geprobeerd maar helaas, het hielp niet. Wat kan ik hier aan dan wel aan doen?

Een hibiscus die op de tocht of op de wind staat kan vatbaar worden voor luizenbezoek. De zwarte vlekjes op het blad van uw hibiscus zijn het uiteindelijke gevolg van een aantasting door luizen (schildluis, wollige dopluis, gewone dopluis of nog een andere luizensoort) in het voorjaar. De luizen scheiden honingdauw af, en maken door hun zuigactiviteiten kleine gaatjes in het blad of de jonge stengels. De kleverige honingdauw is vervolgens een aantrekkelijke voedingsbodem voor schimmels, zoals roetdauw. Deze schimmel vormt de zwarte aanslag op het blad.
Roetdauw is lastig te verwijderen, maar kan wel bestreden worden met een middel tegen schimmels. Beter is het echter om het probleem bij de basis aan te pakken, en wat aan de luizen te doen. Een beginnende luizenaantasting is vaak redelijk te bestrijden door de luizen van het blad te vegen en dan fijn te wrijven, of door de luizen met een stevige waterstraal van de planten te spuiten. Na de tweede helft van juli verdwijnt de plaag doorgaans vanzelf. Helpt de eerder genoemde methode niet voldoende, dan kunnen de luizen bestreden worden door te spuiten met een mengsel van zeepsop en spiritus (10 liter water, 200 gram groene zeep, 1/3 liter spiritus). Tegen bladluis kan bij sterke aantasting gespoten worden met bijvoorbeeld Admire of Pyrethrum vloeibaar, beide van fabrikant Bayer. De behandeling zal dan tussen begin mei en eind juni enkele malen herhaald moeten worden.
Het kan ook zijn dat de honingdauw niet afkomstig is van luizen die op de struik zelf zitten, maar veroorzaakt wordt door luizen die in een ernaast staande boom zitten, waar de honingdauw uitdrupt. In dat geval kunnen de luizen niet altijd goed bestreden worden, en kan, hoewel het dan meer weg heeft van symptoombestrijding, geprobeerd worden wat aan de roetdauw te doen. Zo kan er gespoten worden met Vital van Ecostyle (op basis van vetzuren en plantenextracten), Baycor schimmelmiddel (werkzame stof bitertanol) of Rosacur Spray (werkzame stof tebuconazool) beide van Bayer, of vergelijkbare middelen.