Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Rode rupsjes van pruimenmot op jonge vruchten

Ik heb in mijn tuin 2 pruimenbomen. 1x blauwe en 1x Reine Claude. Wat in nu zie aan de jonge vruchtjes is dat deze zwarte puntjes bevatten. Maak je ze open dat zit er een wormpje in.
Hoe komt dat en wat is er tegen te doen? In de kersenboom heb ik dit ook al eens gehad, dit jaar echter niet.

De rupsen van de pruimenmot (Cydia funebrana) veroorzaken wormstekigheid bij pruimen. De mot overwintert als rups in de grond aan de voet van de bomen. Eind mei of begin juni, na de eerste warmere dagen, zijn de net ontpopte motten in de schemering of &#146s nachts te zien: ze zijn donkergrijs met een wit streepje langs de voorvleugels. Dan worden ook de eerste platte, zilverachtige eitjes gelegd aan de onderzijde van de dan nog kleine pruimen. Na een week komen kleine, roodachtige rupsjes uit de eieren, die zich in de vruchten nestelen en daar het vruchtvlees wegvreten. Ongeveer een maand later verpoppen de rupsen zich. Een deel verpopt zich tussen de schors, plantenresten op de grond of in de grond. Een ander deel maakt een overwinteringscocon en ontpopt zich pas het volgende jaar. De eerder aangevreten vruchten vallen af, wat bijdraagt aan de natuurlijke rui die ervoor zorgt dat de bomen niet te vol hangen met vruchten. Eind juli ontpopt zich de tweede generatie motten en gaat weer eitjes leggen. Nu nestelen de roodachtige rupsen zich in de halfrijpe vruchten, en vreten zich een weg naar het hart van de vrucht. Bij de steen is vaak een zwarte, slijmerige substantie te zien: de uitwerpselen van de rups. Op de aangetaste vruchten zit vaak een harsachtig druppeltje. De rupsen verlaten na enkele weken de vruchten, verbergen zich in de bladresten of de grond onder de boom en spinnen zich in een overwinteringscocon. De tweede generatie rupsen richt over het algemeen meer schade aan dan de eerste generatie aan het begin van de zomer.
Vaststelling van de aantasting kan door feromoonvallen op te hangen, of door de vruchten te inspecteren op eieren. Met name late rassen zoals &#145Victoria&#146 en kwetsen zijn geliefde planten van de pruimenmot.
Bestrijding kan plaatsvinden zodra de eerste eieren op de vruchten gesignaleerd zijn. Wanneer gedurende een langere periode eieren gelegd worden (bijvoorbeeld omdat de weersomstandigheden koeler zijn geworden), kan de behandeling wekelijks of om de 14 dagen herhaald worden. Een middel dat werkzaam is tegen alle fruitmotten is Decis vloeibaar (fabrikant Bayer), verkrijgbaar bij tuincentra. De werkzame stof deltamethrin is niet schadelijk voor bijen, maar wel gevaarlijk voor vissen en andere waterorganismen. Oppassen in de buurt van vijvers en andere waterpartijen dus.