Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Rhododendrons staan er zielig bij

Ik heb al jaren geleden een stukje aangeplant waarin ook 2 rhododendron's staan. Ze staan er nu heel zielig bij met kleine hangblaadjes, maar ik zie geen luis (vorig jaar wel). Kan ik hier nu nog iets aan doen? Ik heb al gespoten tegen luis als voorzorg.

Planten die niet in goede conditie zijn, worden vaak extra aantrekkelijk voor luizen. Dat de Rhododendrons luizen aantrekken is wat dat betreft geen goed teken, want ze hebben er doorgaans weinig last van. Ze hebben het waarschijnlijk niet naar hun zin op de plek waar ze staan. Het liefst staan ze in de halfschaduw, op goed vochthoudende humeuze (zand)gronden, die flink zuur zijn. Dat betekent dat de pH tussen 4 en 6 moet liggen. Is de grond niet zuur genoeg, dan kunnen de planten de voor hun groei benodigde voedingsstoffen onvoldoende opnemen. De grond kan eventueel zuurder gemaakt worden door tuinturf of turfmolm door te mengen, of goed verteerde bladaarde.
Daarnaast vormt de bladgrootte een indicatie voor de standplaats. De grootbladige soorten staan bij voorkeur in de schaduw. Hoe kleiner het blad is, hoe zonniger de planten kunnen staan.
Tenslotte kan het zijn dat de planten te weinig water krijgen. Wanneer ze onder andere beplanting staan, of in een heesterborder naast planten met flinke wortels, kan het zijn dat ze te weinig water uit de grond op kunnen nemen. Wat extra gieten bij droog weer zou dan kunnen helpen. Ook het aanbrengen van een mulchlaag (Rhododendrons houden van bedekte grond) kan helpen om de grond meer vocht vast te laten houden.