Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Planten ter camouflage van hoge loodswand

We hebben in onze tuin op het noorden, waar vanaf maart-april wel zon komt, een 4 meter hoge groene, gladde wand (loods) staan. Wat kunnen we hier het beste voorzetten aan planten of bomen? We willen geen klimop of i.d. Kunnen bijvoorbeeld cipressen?

Cipressen zijn in Nederland niet winterhard. Wel zijn er coniferen die als alternatief kunnen dienen. In uw geval zou u voor een smal opgaande vorm kunnen kiezen die uiteindelijk niet hoger wordt dan de loodswand, dus een meter of 4. Deze groeien wel iets langzamer dan de boomvormers, maar uiteindelijk hoeft u er minder werk aan te verrichten om ze op maat te houden. Daarbij valt te denken aan de dwergcipres, Chamaecyparis lawsoniana 'Green Hedger' of 'Green Pillar'. Buiten de kustgebieden, op goed doorlatende, vruchtbare grond en wat uit de felle wind vormt ook de levensboom een mogelijkheid, bijvoorbeeld Thuja occidentalis &#145Brabant&#146 of 'Smaragd'. In plaats van een 'cipressenrij' zou u ook kunnen denken aan een haag van Taxus, of van laurierkers (Prunus laurocerasus). En, als u er geen bezwaar tegen heeft dat het bovenste stukje van de loodswand zichtbaar blijft en de planten kunt steunen, bijvoorbeeld met een boompaal, is ook vuurdoorn (Pyracantha) een wintergroen en bloeiend alternatief. Mag het net iets hoger (6 m) en bladverliezend zijn, dan komt zelfs een zuilvormig groeiende Prunus 'Amanogawa' misschien nog in beeld.
Bij een goede boomkwekerij kan men u er alles over vertellen, en kunt u de planten ook ter plaatse bekijken. Goede adressen hiervoor zijn Bomenland Schiphorst in Bennekom, www.bomenland.nl, of Kwekerij De Limieten BV in Huizen (NH), www.limieten.nl. Hier kweekt men veel verschillende (haag)coniferen, ook in grote maten.