Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Plantadvies voor bloembakken

Wij hebben 2 grote betonbakken (50x50x70cm). Hier willen we graag een winterhard groenblijvend boompje in, met eventueel wat onderbeplanting, dat staat erg zonnig. Wat zou geschikt zijn?

Aan kleine winterharde en groenblijvende boompjes is er niet zo veel keus. U kunt denken aan een laurierkers (Prunus laurocerasus) op stam, of een in het voorjaar rood uitlopende glansmispel (Photinia x fraseri 'Red Robin'). Beide laten zich ook goed in vorm knippen wanneer de kroon te groot zou worden. Bij Bomenland Schiphorst BV in Bennekom of Kwekerij De Limieten in Huizen (NH) kunt u deze bomen ter plaatse uitzoeken. Qua onderbeplanting heeft u meer keuze, afhankelijk van de standplaats van de bakken (zonnig of beschaduwd). Omdat de bakken vrij hoog zijn is het leuk om aan de rand bodembedekkenede heesters en vaste planten te zetten die gaan overhangen. 'Sterke jongens' zijn wat dat betreft Cotoneaster dammeri 'Major' (wit), bremsoorten als Genista lydia (geel) of Chamaecytisus purpureus (lichtpaars), een groep Vinca minor (lichtblauw) met eventueel daarin nog een langdurig bloeiende heesterroos, zoals Rosa 'The Faun' (zalmroze). In het midden kan, naast de stam van het boompje eventueel nog een wat meer opgaand maar niet te groot wintergroen heestertje gezet worden, zoals Viburnum davidii (wit), Skimmia japonica 'Rubella' (wit met rode knoppen) of Hypericum kalmianum (geel).
Overigens moet de bak wel goed afwateren. De genoemde beplanting groeit op elke goede lichthumeuze tuingrond. Ten behoeve van een goede ontwatering kan er door de grond eventueel wat zand gemengd worden. In droge perioden wat extra water geven. Jaarlijks in het voorjaar bijmesten met wat compost.