Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Pieris japonica met geel blad

Onze Pierus japonica is 2 jaar geleden aangekocht. De plant staat op het terras in de schaduw in een pot. Sinds enige tijd beginnen de bladeren geel te kleuren en vallen af. Kan ik mijn plant nog redden? Er staan wel veel trossen met kleine groene besjes op.

Qua standplaatseisen lijkt de Pieris op andere wintergroene heesters als Skimmia: flink zure, humeuze, vochthoudende grond. Is de grond niet zuur genoeg, dan kan hij onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Ook al is de plant oorspronkelijk in humeuze potgrond geplant, als met gewoon (kalkrijk) kraanwater gegoten wordt kan de grond toch na verloop van tijd minder zuur worden. Gewoon voedselgebrek kan (zeker bij planten in een pot of kuip) ook een oorzaak zijn waardoor blad geel kleurt of lichtgroen wordt. In dat geval kan er in het najaar koemest rond de plant aangebracht worden. In het voorjaar kan nog wat kunstmest gegeven worden. Geef echter niet te veel ineens, en niet te dicht rond de stam.
Ook planten die te veel of te lang per dag in de zon staan kunnen bladverkleuring vertonen. Pieris staat het liefst in de halfschaduw, of anders op plekken waar hij maar een deel van de dag zon krijgt vangt. Staat hij te zonnig dan kan naast verbranding ook verdroging een rol spelen. Niet omdat de kluit niet vochtig genoeg is, maar omdat de plant het water op zonnige dagen niet snel genoeg naar boven getransporteerd krijgt om de verdamping bij te houden.