Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Overwintering met noppenfolie

Ik heb verscheidene niet-winterharde planten (in pot of volle grond). Die moeten dus allemaal naar binnen. Kan je ze ook buiten in noppenfolie wikkelen zodat ze in de volle grond kunnen blijven staan? Het gaat om Fuchsia, Abutilon en Lantana.

Helaas, Abutilon en Lantana zijn absoluut niet winterhard, en moeten echt naar binnen. Enkele Fuchsia's zijn enigszins winterhard, en kunnen wat vorst hebben, maar overleven de winter over het algemeen ook niet goed, zeker niet in combinatie met vochtig weer. Ze overwinteren het best in een vorstvrije ruimte, bij een temperatuur van 5 tot 10 graden Celsius. De bladhoudende planten moeten daarbij licht staan, de bladverliezende heesters (zoals bij u) kunnen ook in het donker staan. De potkluit mag nooit helemaal uitdrogen, maar aan de andere kant ook beslist niet nat zijn.

Noppenfolie kan globaal gezien voor 3 doeleinden gebruikt worden bij de 'overwintering'.

1. Bij planten die op zich redelijk winterhard zijn en buiten blijven staan, kunnen gevoelige delen enkele dagen ingepakt worden bij een aanval van (late) strenge vorst, zoals in maart 2005 het geval was. Dat gaat dan bijvoorbeeld om Camellia (ter bescherming van de knoppen), boomvarens (ter bescherming van het groeipunt bovenaan de stam) en de entplaatsen van (stam)rozen. De planten mogen niet te lang ingepakt blijven staan. Noppenfolie ventileert niet, waardoor zich vocht ophoopt, en schimmelvorming kan ontstaan. Moeten planten langer dan een paar dagen ingepakt blijven, dan is het beter om stro, jutezakken, dekens of ander ademend materiaal te gebruiken.

2. Om de stookkosten van een kas te beperken. De glazen delen worden dan in de winter bedekt met noppenfolie, de vloer kan bedekt worden met piepschuim platen. Het warmteverlies naar buiten wordt zo beperkt, en door de vloerisolatie trekt de kou minder naar boven.

3. Kwetsbare poreuze potten en kuipen, bijvoorbeeld van terra cotta of aardewerk, die niet binnen geplaatst worden, kunnen gedurende de winter ingepakt worden in noppenfolie of stro om te voorkomen dat ze stukvriezen.
Lege potten worden daarbij op hun kop gezet en zo mogelijk opgestapeld, waarna ze in stro of noppenfolie worden ingepakt.
Potten met beplanting erin zijn wat lastiger in te pakken. Door noppenfolie aan de binnenzijde (dus tussen de potwand en de goed doorlatende potgrond) aan te brengen wordt voorkomen dat de pot barst zodra de grond bevroren raakt en uitzet. Het drainagegat onder in de pot moet daarbij uiteraard open blijven, liefst afgedekt met een laag scherven om de afstroming van overtollig water te bespoedigen. De noppenfolie vormt ook voor de plantenwortens een isolerende laag. Bovendien wordt zo voorkomen dat dat vocht uit de potgrond in de potwand trekt. De potten worden bij voorkeur op pootjes of klosjes gezet, zodat er ook geen vocht vanuit de grond in de potwand kan trekken, en overtollig water snel uit de pot kan stromen. De potten worden vervolgens op een beschutte plek, liefst onder een afdakje, en uit de wind, dicht tegen elkaar aangezet. Tussen de potten kan riet of stro aangebracht worden, waarna de potten als geheel omwikkeld worden met noppenfolie.
Bladhoudende planten mogen niet op het oosten (in de ochtendzon) geplaatst worden, of moeten daar van de zon afgeschermd worden. Als de temperatuur wat boven 0 graden Celsius uitkomt maar de kluit nog bevroren is, komt de verdamping van de planten op gang terwijl de wortels nig geen water op kunnen nemen. Dit heeft regelmatig verbranding en verdroging van de planten tot gevolg.
Na sneeuwval kan de sneeuw in eerste instantie blijven liggen, het isoleert immers. Maar net voordat de dooi intreedt kan het beter verwijderd worden. Anders blijft de potkluit extra lang nat.