Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Overlast van slakken bij Ligularia.

Wat kan ik tegen de slakken doen, want die zijn namelijk gek op mijn Ligularia dentata.

Waar slakken van houden (helaas dus van Ligularia) en wat u ertegen kunt doen, kunt u lezen in onderstaande tekst.
De volgende tekst kunt u ook in de opgemaakte versie downloaden of printen. Open daartoe een nieuwe internetpagina. Kopieer de volgende link naar het browserveld (waar u normaal het internetadres intypt): www.mwiarda.nl/appeltern.htm en klik daarna op enter.

Slakken in de tuin

Zodra de winter over is komen de eerste slakken te voorschijn. Vooral de naaktslakken komen in een waar paradijs terecht: overal jong opschietend groen, en nog vochtige weersomstandigheden. Vooral nieuwe scheuten en zaailingen zullen het slachtoffer zijn van hun vraat. De huisjesslakken leven vooral van plantaardig afval, richten minder schade aan, en verrichten door hun bijdrage aan het composteringsproces voornamelijk nuttig werk in de (moes)tuin.
Slakken leggen veel eieren, tot 400 stuks per keer. De eitjes komen na 3 weken uit, en de nakomelingen zijn na 2 maanden volwassen. Als de slakken vroeg in het voorjaar al overlast geven, kan het later in het jaar dus tot een flinke plaag leiden. Slakkenvraat is te herkennen aan gaatjes midden in het blad. Ook de slijmsporen verraden de aanwezigheid van slakken, en soms ook hun schuilplaats. Slakken drogen uit in de zon, en zijn dus vooral &#146s avonds of &#146s nachts actief, of bij bewolkt weer na een regenbui ook overdag. In een tuin met een grote slakkenpopulatie kunnen de planten dan ook beter vroeg in de ochtend de planten water te geven of te besproeien. De bladeren zijn dan overdag eerder droog, en &#146s avonds is het minder vochtig in de tuin.
Goede schuilplaatsen voor slakken zijn: hoog gras of onkruid in een hoek van de tuin, blad- of composthopen (ze kunnen zelfs eieren in de compostton leggen!), gemulchte grond, grote kluiten of stenen, boomschors, holle stokken, vochtige plekken en vijvers. Coniferen trekken slakken aan. Sommige plantensoorten zijn ook erg smakelijk voor de slak: hartlelie (Hosta), scheefkelk (Iberis), Ligularia of sla.

Afhankelijk van de mate van overlast en de mogelijkheden in uw tuin kan er voor gekozen worden de slakken op afstand te houden, of om ze te bestrijden.

 Slakken hebben een hekel aan scherpe materialen of droge grond. Ze verschuilen zich er niet graag in, en kruipen er ook niet graag overheen. Zo kan rond kwetsbare planten of plekken een barrière opgeworpen worden van grind, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen, een zandsleuf, zaagsel of cacaodoppen. Ook het strooien van zwavel of kiezelwierpoeder rond de planten kan helpen. Slakken kunnen bovendien niet goed tegen cafeïne. Koffiedik of theebladeren kunnen dan ook prima rond de kwetsbare planten gestrooid worden.
 Er zijn planten die ze door hun sterke geur op afstand houden: Oost-Indische kers (Tropaeolum), hysop (Hyssopus), salie (Salvia officinalis), tijm (Thymus), maar ook tomaat of teentjes knoflook.
 Door vogels en egels, de natuurlijke vijanden van de slakken, aan te trekken kunnen zij bijdragen aan de bestrijding ervan.
 Door een speciale schuilplaats voor de slakken te creëren (bijvoorbeeld van dakpannen of rabarberblad), kan ervoor gezorgd worden dat ze zich daar &#146s nachts verzamelen. De volgende ochtend kunnen ze van de onderzijde afgeplukt worden. Ook kunnen ze &#146s avonds, wanneer ze op pad gaan, geraapt of gevangen worden. Eventueel kunnen ze nog extra gelokt worden door iets dat sterk naar gist ruikt: een ingegraven bekertje met melk en daarin een gistblokje opgelost, of gistrijk bier. De slakken komen op de vloeistof af, vallen erin en kunnen er niet meer uit. Van het merk Nortene is zelfs hiervoor zelfs een speciale slakkenval op de markt gebracht.
 In de tuinbouw worden slakken tegenwoordig wel bestreden door een aaltje (Phasmarhabditis) uit te zetten. Deze aaltjes worden in een vloeistof geleverd. Na het uitgieten hiervan parasiteren ze in de slakken, waarna de slakken sterven. Zijn de slakken op, dan sterven ook de aaltjes.
 Ook zijn er bij tuincentra slakkenkorrels te koop die de slakken doden. Biologisch afbreekbare korrels, zoals Escar-Go van fabrikant Ecostyle op basis van ijzerfosfaat, doden alleen de slakken, maar zijn verder niet giftig, ook niet voor honden, katten, vogels of egels. Ze zouden vooral goed werken tegen naaktslakken. Andere slakkenkorrels hebben vaak meer bijwerkingen. De chemische stoffen, zoals metaldehyde, kunnen zich ophopen in het vet van dieren die veel slakken eten, waar ze later last van kunnen krijgen. Lees in ieder geval de gebruiksaanwijzing van de fabrikant voor gebruik goed door. Gebruik ze met mate, liefst op een plek waar ze niet nat worden in de regen of waar andere dieren zoals vogels of egels er makkelijk bij kunnen. Zo kunt u ze onder een dakpan verstoppen, of in een horizontaal gelegde pot of buis met niet al te brede hals of doorgang. Merken: Slakkenkorrels Metald® of Mesurol slakkenkorrels van Bayer, Super van Luxan en Pokon slakken STOP. Aan de laatste twee merken is een bittere smaakstof toegevoegd om ze minder aantrekkelijk te maken voor kinderen en huisdieren.