Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Ouderwetse tuinplanten gezocht

Mijn moeder is op zoek naar drie 'ouderwetse' plantjes, die niet in een gewoone tuincentrum te vinden zijn. Ze heeft het al vaak gevraagd, maar ze hebben of kennen het niet. Dat zijn de volgende plantjes: pantoffelplantje, waterhyacint en een violier. Weten jullie waar deze plantjes te koop zijn?

Alle drie de planten zijn meestal wel bij tuincentra te koop, alleen niet gedurende het hele jaar. Het pantoffelplantje (Calceolaria) is eenjarig, en worden als perkplantjes verkocht in mei, wanneer ze bijna of net in bloei staan. U kunt ze ook zelf zaaien. Dit kan in een verwarmd kamerkasje, of in een grote pot op de vensterbank in januari of februari. Later, als de plantjes groot genoeg zijn, kunnen ze uitgeplant worden in de tuin: op een wat vochtige plaats in de halfschaduw waar ze wat beschut staan tegen de regen.
De moerashyacint (Pontederia cordata) is een vaste plant, en kunt u rond dezelfde tijd van het jaar vinden in de hoek met de waterplanten. Als hij niet op voorraad is kan men hem ongetwijfeld voor u bestellen.
De violier (Matthiola incana) is eigenlijk een vaste plant, maar wordt meestal als eenjarige of tweejarige plant verkocht. Hij wordt de laatste jaren wat minder algemeen aangeboden als perkplant. De grootste kans om er jonge planten van te vinden maakt u ook weer in mei of juni. Maar ze laten zich in een kamerkasje in maart of april ook makkelijk zaaien. Zodra de jonge plantjes groot genoeg zijn kunnen ze buiten op een afstand van 20 cm afstand uitgeplant worden. In mei ter plaatse uitzaaien is ook mogelijk. Ze hebben een voorkeur voor een goed doorlatende zand- of lichte kleigrond, en een zonnig standplaats.
Zaad van zowel de pantoffelplant als de violier is onder meer online verkrijgbaar bij Vreeken's Zaden in Dordrecht, www.vreeken.nl.