Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Oppepper voor notenboom

Hoe kan onze notenboom weer beter gaan groeien? In onze achtertuin staat een notenboom van 60-70 jaar oud, denken wij. Afgelopen jaar en dit jaar ziet de boom er niet meer zo goed uit. De bladeren vormen zich alleen aan de uiteinden van de takken, de bladeren zijn klein en het bladerdak is niet vol, terwijl de boom eerst heel veel schaduw gaf. De boom draagt nog wel vruchten, maar ook minder dan anders. De notenboom neemt een prominente plaats aan in onze tuin en dat willen we graag zo houden. Graag willen we deskundig advies hoe deze boom weer gezonder wordt. Is een boomchirurg de aangewezen persoon? Zo ja, waar kan ik deze vinden? Ik hoor het graag van u.

De notenbomen (walnoot en zwarte noot) zijn nogal kritisch ten aanzien van hun standplaats. Maar aangezien de boom het altijd goed gedaan heeft, zal dat hier het probleem niet zijn. Lastig is dat ze ook nogal gevoelig zijn ten aanzien van bemesting. Te veel mesten geeft risico van plagen (luis en bacterieziekte), te weinig voeding in de grond geeft groeiproblemen. Het kan ook zijn dat de voorraad van sporenelementen of magnesium of fosfaat in de loop der jaren (te) erg geslonken is. Een bodemanalyse of grondmonster kan daar wat meer duidelijkheid over bieden. Wat nog wel eens wil helpen is een rijke mulchlaag aanbrengen in een groot gebied rond de stam. Uit de langzaam verterende resten komen veel sporenelementen vrij, die dan geleidelijk en verspreid de wortels bereiken.
Mulchen betekent een deklaag aanbrengen van organisch materiaal. Hiervoor kan van alles gebruikt worden. Grasmaaisel, bladafval, versnipperde takken, compost, stro, plantenresten, zelfs krantenpapier (onkruid onderdrukkend!). Het materiaal verteert langzaam tot humus. Het wordt uiteindelijk een rulle, voedselrijke toplaag, die de ondergrond beschermt tegen uitdroging. Bij het verteringsproces wordt stikstof onttrokken aan de grond. Dit kan gecompenseerd worden door wat bij te mesten met een stikstof houdende meststof. Bij planten die gevoelig zijn voor bepaalde (blad)schimmels, zoals meeldauw bij rozen, druif etc., kan beter niet gemulcht worden met het eigen blad. Dat geldt ook voor de notenbomen, die vanuit het op de grond liggende blad geïnfecteerd kunnen raken met de bladvlekkenziekte.

Uit uw e-mailadres leidt ik af dat u in de omgeving van Tiel woont. U zou voor een deskundig oordeel ter plaatse contact op kunnen nemen met Copijn Utrecht, www.copijn.nl.