Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nothofagus wel of niet toppen

Ik heb een Nothofagus antarctica van ongeveer 6 meter hoog in de tuin. Mag ik deze zomaar toppen? Is hij eventueel te stekken, en zo ja op welke manier?

Nothofagus (schijnbeuk) kan inderdaad getopt worden. Hij zal reageren door nog meer takken te produceren. Door toppen gaat de mooie vorm meestal verloren. Vermeerderen kan door afleggen van takken en door zomerstek.
Voor kopstekken is de beste stektijd na half juni, als de groeisnelheid van de plant wat afneemt. De stekken worden bij voorkeur &#146s ochtends vroeg gesneden en bevatten 2 ogen. Nadat al het blad verwijderd is worden ze in een mengsel van zand met turfmolm gestoken. Gebruik van stekpoeder bevordert de beworteling en gaat de ontwikkeling van schimmels tegen. Nadat de stekken enkele weken op een beschaduwde plaats hebben gestaan en vochtig gehouden zijn, hebben zich de eerste wortels ontwikkeld en kunnen ze opgepot of uitgeplant worden.
Ze kunnen ook door afleggen vermeerderd worden. Dan wordt een tak naar de grond gebogen en daar vastgezet, bijvoorbeeld met een steen. De ondergrond dient los te zijn, zodat de wortels er kunnen groeien. Een hoopje compost rond de te bewortelen plek bevordert de ontwikkeling van de wortels. Als de plek voldoende vochtig gehouden is hebben zich na enkele weken de eerste wortels ontwikkeld, en kan de tak losgeknipt en geplant worden.