Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Naam van plant gezocht (Bowiea)

Ik heb eens een kamerplant gekregen, waarvan ik de naam nog steeds niet weet. Het is een bol(intussen met een diameter van 10 - 15 cm), met sappige frisgroene rokken en daaruit komen scheuten, die wel 2 meter lang kunnen worden en zich steeds fijner vertakken; een beetje als sierasperge, maar dan grover. Hij bloeit onopvallend met kleine wit-groene bloemetjes. Eens per jaar sterft het groen af en daarna loopt de bol weer opnieuw uit. Na verloop van enkele jaren splitst de bol zich: de buitenste rokken barsten open en er verschijnen twee bollen, die dan gedeeld kunnen worden. Ik zie hem verder nooit ergens. Kunt u mij de naam vertellen?

De plant heet Bowiea volubilis, en komt uit Zuid-Afrika. In het Engels wordt hij climbing onion of Zulu potato genoemd, in het Nederlands wel tropische klimui. Pas op, de naam is bedriegelijk, want het betreft een lid van de leliefamilie, en alle delen van de plant zijn giftig wanneer ze gegeten zouden worden.

Eerst lijkt het alleen een groengelige (tennis)bal. Wordt de plant ouder dan kunnen de gerokte bollen wel een diameter van 20 cm bereiken. Eind januari begint de bol uit te lopen, en verschijnen lange vertakte stengels met kleine blaadjes die al snel weer afvallen. De onopvallende bloemen groeien aan aparte stengels. De bol groeit bovengronds en kan op een goed ontwaterende brede maar ondiepe schaal of pot geplant worden, die gevuld is met 50% zand, wat potgrond en wat leem. De plant mag niet in de zon staan, vooral niet als hij net met uitlopen begint: de stengels groeien dan niet verder, tot hij weer uit de zon gezet wordt. In de zomer sterven de stengels af en gaat de plant in rust. Tijdens de rustperiode wordt de bol droog gehouden, en hoeft er niet gegoten te worden. Hij staat dan het beste licht en koel (6 tot 10 graden Celsius). Zodra de plant weer uitloopt kan zeer matig gegoten worden, en mag hij ook op een iets warmere plek gezet worden, bijvoorbeeld in de woonkamer. De bollen zijn gevoelig voor vocht, en gaan snel rotten bij te veel vocht. De luchtvochtigheid mag daarom niet te hoog zijn.
Naast de bol verschijnen op den duur nieuwe bollen, die gebruikt kunnen worden om de plant te vermeerderen. Bowiea kan ook uit zaad opgekweekt worden. Zaad van B. volubilis is onder meer online verkrijgbaar via www.vreeken.nl.
Naast Bowiea volubilis komt ook Bowiea gariepensis voor. Beide planten lijken sterk op elkaar, maar de B. gariepensis heeft zijn groeiperiode in de winter, terwijl B. volubilis pas na de winter aan het groeien gaat.