Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Naam gezocht (Ophiopogon planiscapus 'Niger' )

Bij ons bezoek aan uw tuin zagen wij een zwart sprietachtig plantje, ongeveer 15 cm hoog. Wij dachten dat dit ophio planisca pu 5 niger heette. Als we zoeken op internet krijgen we geen resultaten te zien. Kunt u ons helpen aan de juiste naam en weet u onder welke condities we dit plantje kunnen planten?

Bijna goed. De naam luidt Ophiopogon planiscapus 'Niger' , de plant is een siergrasje met paars tot zwartachtig blad, en komt oorspronkelijk uit Korea en Japan. De plant maakt worteluitlopers, net als het 'gewone' gras. Daardoor is het eerder een zodevormer dan een polgras. Deze variëteit wordt 15 tot 20 cm hoog. Hij bloeit onopvallend in mei of juni met lila bloemen, waaruit zich later bessen vormen. De variëteit O. p. 'Nigrescens' bloeit wit.
De plant groeit prima op wat zandige of leemhoudende doorlatende gronden. Hij verdraagt zon, maar zou in de halfschaduw beter op kleur blijven. Mooie combinaties zijn te maken met grijsbladige planten (zoals lavendel of heiligenbloem) maar ook met kleinblijvende geraniums, vrouwenmantel, hartlelie en varens.
Hij kan vermeerderd worden door deling in het voorjaar, of door zaaien. Om te kunnen ontkiemen moet het zaad eerst een koudeperiode doorgemaakt hebben. Zaaien kan buiten gebeuren (voor de winter) in de volle grond of in een ingegraven pot, mits de ondergrond maar flink zanderig is. Het zaad afdekken met enkele centimeters zand.