Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Mijn bamboe gaat bloeien, wat nu?

Ik heb een kleine bamboe (klein blad, maximale hoogte 3 meter) in 60 liter pot. Naam onbekend. De plant gaat bloeien. Moet ik rekening houden met afsterven? Welke soorten bloeien dit jaar?

In tegenstelling tot siergrassen bloeien bamboes niet ieder jaar. Er kan wel een periode van 80 tot 120 jaar voorbij gaan voordat een bamboe opnieuw in bloei komt. Maar dan bloeien ook alle exemplaren van die bamboesoort min of meer tegelijkertijd, wereldwijd, in een vrij korte periode van zo´n 10 jaar. De bloei kan herkend worden aan opvallende verdikkingen aan het eind van de zijspruiten, de zaadaren, die zich na enige tijd openen (zoals een groot uitgevallen gras) waarna het zaad massaal vrijkomt. De zaadvorming kost de plant veel energie. De scheuten die gebloeid hebben verdorren en meestal sterft uiteindelijk de hele plant af. Rond 1996 hebben Fargesia murielae (ook bekend als Arundinaria of Sinarundinaria murielae) en alle daaraan verwante variëteiten massaal gebloeid. Nu, rond 2006, zijn de variëteiten van Fargesia nitida aan de beurt.

Wanneer een Fargesia begint te bloeien, kan geprobeerd worden door het wegknippen van de bloeiende takken te voorkomen dat de plant teveel energie verliest aan de zaadvorming. Meestal is dit hopeloos, en schieten de scheuten een voor een alsnog in bloei, zelfs nog in het daarop volgende jaar. Het beste is het om de plant zo snel mogelijk te vervangen. De oude plant moet dan uitgegraven worden, zodat na de uitvoering van extra bemesting met compost en eventueel verversing van de tuinaarde ter plaatse een nieuw exemplaar geplant kan worden.
Daarbij is het zaak om een nieuw exemplaar te bemachtigen, dat afstamt van een jonge zaailing, en dus de eerst volgende decennia niet meer gaat bloeien. Aangezien alle planten wereldwijd tegelijkertijd gebloeid hebben, duurt het vaak enkele jaren voordat op de kwekerijen weer volop nieuwe voorraad aanwezig is van planten van enig formaat, die met niet-bloei-garantie verkocht kunnen worden. Rondom de bloeiperiodes is het dan ook oppassen geblazen voor exemplaren die (vaak tegen een voordelige prijs) op de markt gebracht worden, maar waarvan de bloei er nog aankomt. Zelfs van Fargesia murielae (waarvan de periode van massale bloei alweer 10 jaar geleden is) worden nog exemplaren aangetroffen die nog niet gebloeid hebben, maar dat binnenkort nog wel gaan doen.

Opkweken van een nieuw exemplaar uit eigen zaad is mogelijk, maar het risico van zaailingen die met andere Fargesia nitida variëteiten gehybridiseerd zijn is groot. De eigenschappen van de zaailingen kunnen dan sterk afwijken van die van de oude moederplant. Bij de bamboekwekerijen worden na enkele jaren uit de zaailingen de exemplaren geselecteerd die de eigenschappen van de moederplant vertonen. Deze worden verder door scheuren vermeerderd, terwijl de afwijkende planten vernietigd worden om verwarring te voorkomen.