Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Meer plantensproeien bij kou?

In huis is de verwarming weer aan. Moet ik m&#146n kamerplanten nu vaker sproeien?

De centrale verwarming zorgt inderdaad voor drogere lucht. Kamerplanten kunnen daarvan te lijden hebben (en van het feit dat de lichthoeveelheid afneemt). Je ziet ze dan achteruit gaan en regelmatig besproeien is inderdaad aan te raden.

Veel van oorsprong tropische planten (Tradescantia bijvoorbeeld) houden van een hoge luchtvochtigheid. Er zijn echter soorten die wel van vochtige lucht, maar niet van water op hun bladeren houden. Het Kaaps viooltje en allerlei bladbegonia&#146s reageren daar slecht op. Ook planten met heel dun blad (Adiantum) zijn er niet gek op. Azalea&#146s, cyclamen en Anthurium kunt u beter niet besproeien als ze bloeien. Dat kan namelijk &#145smetten&#146 (bruine vlekken en rotting) van de bloemen veroorzaken. In zulke gevallen kunt u de pot bijvoorbeeld op een met kleikorrels gevulde schotel zetten en die kleikorrels nat houden.

Natuurlijk ook de plant in de pot water blijven geven. U kunt ook veenmos tussen kweek- en sierpot aanbrengen en dat nathouden. Het verdampende water zorgt vanzelf voor een hogere luchtvochtigheid rond de plant.