Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Luizen op hortensia

Onze hortensia's zitten onder een ververvelende op schildluis-achtige ongedierte. Onder op de bladeren zitten allemaal witte 5 mm grote larven. Hoe kan je dit bestrijden, is het te bestrijden? We hebben dit nog nooit gezien en bij mijn weten zijn hortensia's sterke winterharde planten die dit soort ongedierte niet gauw hebben. Op de houtige delen zitten witte schildluis. Wie kent deze vorm van luizen? En waar komt dit vandaan? Bij de buren staan een grote beuk en kastanje.

Hortensia's zijn tamelijk gevoelig voor aantasting door allerlei luizen, die het vooral bij wat vochtig, koel voorjaarsweer uitstekend naar hun zin hebben op het tamelijk zachte blad van de hortensia. Vooral wollige dopluis komt in verschillende variëteiten regelmatig op hortensia's voor. De luizen die u beschrijft zijn erg groot. Het zou hier kunnen gaan om koningsdopluis of koningsschildluis (Pulvinaria regalis), een wolluissoort die ook voorkomt op bomen als iep, paardenkastanje, linde en esdoorn. Ook beuken kunnen last hebben van wolluizen.
Hortensia's zijn inderdaad sterke planten, die een dergelijke aantasting meestal prima overleven. Bovendien verdwijnt de luizenplaag meestal in de loop van juli, en kan de plant daarna gewoon verder groeien en bloeien. Een plaag kan (onder invloed van het weer) eenmalig zijn. Wordt het echter een jaarlijks terugkerend probleem dan kan er beter wel een behandeling plaatsvinden. Door de zuigende activiteiten van de luizen wordt de plant verzwakt. De honingdauw die de luizen afscheiden vormt een aantrekkelijke voedingsbodem voor schimmels zoals roetdauw, en doordat de luizen de bladeren en stengels perforeren worden planten vatbaarder voor andere aantastingen.
Een beginnende luizenaantasting is vaak redelijk te bestrijden door de luizen van het blad te vegen en dan fijn te wrijven, of door de luizen met een stevige waterstraal van de planten te spuiten. Helpt de eerder genoemde methode niet voldoende, dan kunnen de luizen bestreden worden door te spuiten met een mengsel van zeepsop en spiritus (10 liter water, 200 gram groene zeep, 1/3 liter spiritus).
Tegen bladluis kan bij sterke aantasting gespoten worden met bijvoorbeeld Admire of Pyrethrum vloeibaar, beide van fabrikant Bayer. De behandeling zal dan tussen begin mei en eind juni enkele malen herhaald moeten worden.