Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Luizen in moerbeibomen

Wij hebben al voor het tweede jaar last van enorm veel wollige dopluizen in onze moerbeibomen. Alle vier de bomen zien nu niet meer groen maar wit van de dopluizen. We hebben al meerdere malen gespoten met Decis vloeibaar van Bayer garden. Ook toen ze nog in de "bruine" fase zaten.

Moerbei is, net als bijvoorbeeld hortensia's, tamelijk gevoelig voor aantasting door allerlei luizen, die het vooral bij wat vochtig, koel voorjaarsweer uitstekend naar hun zin hebben op het tamelijk zachte blad. Vooral wollige dopluis komt in verschillende variëteiten regelmatig voor. De meeste planten overleven een dergelijke aantasting wel. Bovendien verdwijnt de luizenplaag meestal in de loop van juli, en kan de plant daarna gewoon verder groeien en bloeien. Een plaag kan (onder invloed van het weer) eenmalig zijn. Wordt het echter een jaarlijks terugkerend probleem dan kan er beter wel een behandeling plaatsvinden. Door de zuigende activiteiten van de luizen wordt de plant verzwakt. De honingdauw die de luizen afscheiden vormt een aantrekkelijke voedingsbodem voor schimmels zoals roetdauw, en doordat de luizen de bladeren en stengels perforeren worden planten vatbaarder voor andere aantastingen.
Een beginnende luizenaantasting is vaak redelijk te bestrijden door de luizen van het blad te vegen en dan fijn te wrijven, of door de luizen met een stevige waterstraal van de planten te spuiten. Helpt de eerder genoemde methode niet voldoende, dan kunnen de luizen bestreden worden door te spuiten met een mengsel van zeepsop en spiritus (10 liter water, 200 gram groene zeep, 1/3 liter spiritus).
Tegen bladluis kan bij sterke aantasting gespoten worden met bijvoorbeeld Admire of Pyrethrum vloeibaar, beide van fabrikant Bayer. De behandeling zal dan tussen begin mei en eind juni enkele malen herhaald moeten worden.