Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Lotusbloem in bruidsboeket

Ik wil graag in mijn bruidsboeket lotusbloem verwerken. Ik weet dat de bloemen open verwerkt zullen worden. Hoe snel gaat een lotusbloem dicht bij slecht of donker weer? Is het verstandig om de lotusbloem in boeket te verwerken?

Nee, helaas, het is een slecht idee. De bloem van de heilige lotus (Nelumbo nucifera) sluit zich, net als een waterlelie, bij somber weer. Hij sluit zich ook tijdens het transport vanuit Thailand. De bloemen zijn hier wel verkrijgbaar, maar in kleine hoeveelheden en alleen in de bloemkleuren roze en wit. Na aankomst moeten de onderste bloembladen er vaak al afgepeld worden omdat ze onderweg bruin geworden zijn. Het restant van de bloem kan door heel voorzichtig openvouwen wel geopend worden, maar zal, zelfs als hij apart op water gezet wordt, ook erg snel bruin verkleuren. Voor een bruidsboeket, dat vaak al een dag van te voren gemaakt wordt, levert dat een groot probleem op. Daarom worden de bloemen, als ze al verwerkt worden, vaak als 'bol', dat wil zeggen in gesloten toestand, of als knop verwerkt. Dan houden ze het iets langer vol, maar het blijft de vraag of dat lang genoeg is.
Wanneer het met name om de symbolische betekenis gaat, is het misschien het overwegen waard om niet de bloemen maar de mooie korfvormige zaaddozen in het boeket te verwerken. De bijzondere betekenis die aan lotus wordt toegeschreven heeft te maken met het feit dat de plant, hoewel hij met zijn wortels in de modder staat, schoon uit het water naar boven komt. Er hecht zich geen vuil aan het blad of aan de andere plantendelen die boven water komen (het zogenaamde lotuseffect). Dat de bloemen in de symboliek het meest genoemd worden heeft te maken met hun schoonheid. De bijzondere betekenissen en krachten die aan de plant toegeschreven worden betreffen echter alle bovengrondse plantendelen.

De vooraanstaande dames uit het Oude Egypte droegen vaak een witte of blauwe waterlelie (de blauwe lotus uit het Nijlgebied) met zich mee waaraan ze zo nu en dan roken. Het is gebleken dat de geurstof uit die bloemen licht hallucinerend werkt. Het is dus in feite een drug. Gebruik hiervan in een (bruids)boeket is echter geen alternatief. De bloemen worden slechts zeer incidenteel als snijbloem aangevoerd. Bij aankomst zijn ze vaak van een zo slechte kwaliteit dat ze ook dan weer alleen gesloten verwerkt kunnen worden.