Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Ligusterhaag sterft af

Mijn ligusterhaag is ongeveer 15 jaar oud. Op enkele plaatsen gaan er struiken dood. Hier staan nu weer nieuwe struiken. Nu sterven op andere plekken weer struiken af. Is dit een ziekte veroorzaakt door een zwam?

Zeer waarschijnlijk is het geen schimmel in de grond. De nieuw geplante struiken zouden het dan op dezelfde plek ook weer slecht doen. Het komt regelmatig voor, vooral bij oudere Ligusterhagen, dat er plotseling enkele planten afsterven, zonder dat er een duidelijke oorzaak voor te vinden is. Zo kan het zijn dat onder de haag op die plek een dikke boomwortel loopt. Maar die wortel ligt er dan vaak al langer dan dat de haag er staat, dus blijft de echte reden van het plotseling afsterven nog een raadsel. Vermoedelijk is het een combinatie van factoren waardoor de haag plotseling verzwakt wordt. Een keer te ver teruggeknipt, een erg vroeg of erg laat vallende strenge vorstperiode, een combinatie van langdurige droogte met een zware boomwortel onder de heg, langdurige regenval of hoge luchtvochtigheid in combinatie met net iets te weinig licht, uitputting van de grond omdat ernaast staande heesters alle voedingsstoffen consumeren, of gewoon ouderdom... Er zijn redenen genoeg te vinden zonder tot een echte verklaring te komen.
Als de uitval begint kan geprobeerd worden de dode planten door nieuwe te vervangen. Wel moet dan de grond in de plantsleuf vervangen worden door verse aarde, met een startbemesting van verteerde stalmest of compost. Onder de hele haag (ook het resterende deel) kan een mulchlaag aangebracht worden die ervoor zorgt dat de wortels wat beschermd zijn tegen vorst, dat de grond gelijkmatiger vochtig blijft en waaruit geleidelijk aan voedingsstoffen vrijkomen. Het lukt niet altijd om de haag op die manier te redden. Gaat het om een korte haag dan is het vaak beter deze gelijk in zijn geheel te verjongen.