Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Leycesteria is zielig

Vorig najaar heb ik een Leycesteria aangeschaft. Het is nu een zielig houterig plantje met maar 2 groene blaadjes. Wat moet ik doen om deze struik te laten groeien en bloeien?

Mogelijk heeft de plant te lijden gehad van vorst of kou, of zijn de wortels nog niet goed genoeg ontwikkeld om hard aan de groei te gaan. Ook is het afgelopen zomer natuurlijk lange tijd erg warm en droog geweest. U kunt proberen de groeiomstandigheden te verbeteren door het aanbrengen van een mulchlaag rond de plant. In de winter beschermt dit tegen de kou, in de zomer tegen uitdroging van de grond. Bovendien komen zo geleidelijk aan voedinggstoffen vrij.
Algemene gegeven met betrekking tot de plant:
Leycesteria formosa (fazantenbes of caramelbes) zou het goed moeten doen op alle doorlatende, wat vochthoudende humeuze gronden in de zon. Hij groeit vooral goed in de kustgebieden. Hij bloeit in juli of augustus met hangende trossen roodbruine bloemen. De kruisbesachtige vruchten trekken vogels aan. Jonge planten zijn vorstgevoelig, ze moeten dus op een beschutte plaats aangeplant worden. De plant bloeit op het jonge hout en kan in het voorjaar diep teruggesnoeid worden: de oudste takken worden bij de grond afgesneden, de jongere worden net boven een buitenknop op ongeveer een derde afgeknipt.