Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Levermos

Op de bestrating in de tuin heb ik veel last van levermos. Wat is hier tegen te doen? Onkruidverdelger helpt niet.

Levermos is een mossoort die alleen groeit in zeer vochtige omstandigheden.
In beplanting kan de ontwikkeling van levermos tegen gegaan worden door een rulle, snel drogende bovenlaag aan te brengen van bijvoorbeeld bark (fijn gesnipperde boombast), cacaodoppen of kokosschijven. Door de losse bovengrond is het levermos dat zich toch nog ontwikkelt ook makkelijker te verwijderen.
Bij potplanten zal de drainage verbeterd moeten worden, bijvoorbeeld door de plant te verpotten, eventueel een deel van de grond te verwijderen en bij de herplant de buitenzijde aan te vullen met goed waterdoorlatende grond. Uiteraard moet de pot aan de onderzijde ook van een gat voorzien zijn, om te voorkomen dat zich daar water ophoopt.
Ook voor levermos op verharding geldt dat er iets niet in orde is met de waterafvoer, waardoor de stenen lang nat blijven. Dit is misschien te verbeteren door de verharding onder afschot te leggen, afhellend naar een punt waar het water makkelijk weg kan zoals een putje of een met zand gevulde hoek in de grond. Als dat niet mogelijk is of niet voldoende helpt kan er chemische bestrijding plaatsvinden. Wanneer er al echt vegetatie aanwezig is kan een bladcontactmiddel zoals Clear-up van het merk Bayer gebruikt worden. Is er alleen sprake van groene aanslag dan kan de Groene aanslagreiniger van Ecostyle uitkomst bieden. Beide middelen zijn verkrijgbaar bij tuincentra.