Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Lager blijvende klimmer op muur gezocht

Wij kijken tegen een blinde muur (10 meter) die zich achter in de tuin op het noorden bevindt. Ik heb er Hedera tegenaan gezet maar moet deze iedere week bovenlangs afknippen om groei naar dak te vermijden. Is er een andere klimmer of heester die deze muur kan verfraaien? Een die wat minder zorg nodig heeft?

Aan echte zelfhechtende klimmers is er niet zo heel veel keuze. Er zijn wel klimopsoorten die beduidend minder hard groeien, zoals de kleinbladige H. helix 'Pedata', de witgerande H. helix 'Glacier', de geelgerande H. helix 'Goldchild' en H. helix 'Goldheart' met de vrolijke gele vlek in het hart van het blad. De groeikracht hiervan ongeveer de helft minder dan die van de gewone klimop, al kunnen ze kalmpjes aan wel een flinke hoogte bereiken.
Een ander klimmer is wilde wingerd (Parthenocissus), maar daarvan ligt het groeitempo als hij het eenmaal naar zijn zin heeft nog veel hoger dan dat van de klimop.
Klimhortensia kan ook goed de hoogte in, maar is daarbij wat makkelijker in de hand te houden dan de gewone klimop en de Parthenocissus. Hij vertakt zich minder sterk. Een nadeel kan zijn dat hij er vaak wat tijd voor nodig heeft om aan de groei te raken. Ook kan het een paar jaar duren voordat hij zelfhechtende takken maakt, en voordat de eerst bloemen verschijnen.