Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Kronkelhazelaar snoeien

Wij hebben een hele mooie kronkelhazelaar in de tuin staan. Het is een boom, geen struik. Hij wordt echter te groot voor waar hij nu staat. Kan ik deze boom snoeien, en zo ja, wanneer en hoe?

De kronkelhazelaar of kurkentrekkerhazelaar (Corylus avellana 'Contorta') heeft in pincipe weinig snoei nodig. Jaarlijks hoeven alleen dood, kruisend en beschadigd hout en eventueel de rechtop groeiende takken ('wilde' scheuten) en wortelopslag verwijderd te worden. Dit gebeurt het beste aan het eind van de winter, in januari tot maart, als het niet vriest.
Als de struik of boom te groot wordt kan hij teruggesnoeid of uitgedund worden. Daarbij worden enkele mooie gesteltakken geselecteerd die mogen blijven, en die met een derde of de helft ingekort worden. De andere, overbodige gesteltakken worden op enkel centimeters van de stam verwijderd. Ook de zijtakken aan de overgebleven gesteltakken kunnen eventueel wat ingekort worden.
Omdat de hazelaar vrij snel groeit zal hij na enkele jaren weer zijn oorspronkelijke, te grote formaat krijgen. Er kan dan ook voor gekozen worden om ieder jaar, of om het jaar een deel van de gesteltakken te snoeien. Zijn er 6 gesteltakken, dan wordt met het terugsnoeien van 2 takken per keer de snoei gespreid over 3 tot 6 jaar.
Na een dergelijke flinke snoei heeft de plant de neiging veel opschot en wilde (recht groeiende) scheuten te ontwikkelen. Die moeten telkens zo snel mogelijk verwijderd worden, omdat ze ten koste gaan van de groei van de kronkelende takken. Door de wortelopslag af te scheuren (en niet door knippen te verijderen) wordt voorkomen dat op dezelfde plek direct weer nieuwe opslag onstaat.