Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Korstmossen op kruisbessen en Catalpa

Wij hebben last van korstmossen op zowel de kruisbessen als op de Catalpa. Zijn dit inderdaad korstmossen en wat is er aan te doen? Want de takken breken af en het tast het schors aan.

Het zijn waarschijnlijk inderdaad korstmossen, die komen regelmatig voor op oudere kruisbesstruiken. Korstmos is een symbiose van een wier en een schimmel, die elkaar van voedsel voorzien. Het is absoluut onschadelijk voor de struiken en bomen. Bovendien zijn veel korstmossen beschermd. Dat ze in uw tuin voorkomen is een teken dat er in uw woongebied weinig luchtvervuiling is. Allemaal positieve dingen dus.
Alleen, het voorkomen van de korstmossen wijst er op dat de plekken waar ze groeien sterk beschaduwd en vochtig zijn. Dat zal dan ook eerder de oorzaak zijn van de afbrekende takken de schorsaantasting. Door de kruisbessen te snoeien (ten behoeve van verjonging en om meer lucht in de struiken te brengen) ontstaat er meer licht in de struiken, drogen ze sneller op na bijvoorbeeld een regenbui, en nemen de groeikracht en weerstand toe. Wat extra bemesten helpt om de groei na de snoeibeurt te bevorderen. Hetzelfde zou kunnen helpen bij de Catalpa. U kunt de kroon wellicht wat opener snoeien, of als een grote struik of boom in de buurt de oorzaak van de schaduw is, deze wat opener snoeien. Korstmossen kunnen niet goed tegen direct zonlicht.