Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Klimmers voor pergola en muur gezocht

Welke combinatie van klim-/leiplanten kan ik maken om een pergola en bij voorkeur ook de aangrenzende muur onzichtbaar te maken (groen en kleur)? Mijn Clematis is een druppel op een gloeiende plaat.

In uw geval zou ik voor een afzonderlijke begroeiing kiezen van de pergola en de muur. Als het een blinde muur betreft van circa 10 m hoog of meer, is een wilde wingerd (Parthenocissus) erg mooi. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen uit de fijnbladige P. quinquefolia var. engelmannii met rode herfstkleur, of de in het najaar meer paars verkleurende, wat grover groeiende P. tricuspidata 'Veitchii'. Is de muur lager, of zitten er ramen in dan is een klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) wat makkelijker in de hand te houden. Deze laatste verlangt wel enigszins humeuze en wat vochthoudende grond, en houdt er niet van om in pal in de zon te staan.
Wanneer u de pergola snel begroeid wilt hebben, kan dat prima met een Clematis, maar dan met een C. montana. Uitbundig bloeiend in mei, en bij sommige variëteiten zoals C.m. 'Fragrant Spring' nog geurend ook. Als u ook wat wintergroens over de pergola wilt hebben kunt u de Clematis combineren met een kleinbladige klimop (Hedera), of een half wintergroene, laatbloeiende kamperfoelie zoals Lonicera japonica 'Hall's Prolific'. Heel bijzonder is ook de wintergroene Clematis armandii, die in februari-maart al bloeit. Al de genoemde klimmers hoeven alleen wat bijgesnoeid te worden wanneer zich ongewenste uitschieters voordoen, of als er dood, ziek of kruisend hout in de planten zit.
Zowel de Clematis als de kamperfoelie houden van schaduw op hun wortels en stambasis. Wanneer u een kleine heester aan de voet van deze klimplanten zet zullen zij u daar erg dankbaar voor zijn.