Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

(Klim)boom gezocht voor kleine tuin

Wij hebben een stadstuin van 5 bij 8 meter. Aan één zijde, de zuidwest kant, is de border nogal saai. Er staan een sering, een vlinderstruik en een hortensia. De struiken zijn nog niet zo oud, dus geven ze ook helemaal geen schaduw. Nu zoek ik een (snelgroeiende) struik of boom die ons wat schaduw kan geven. Misschien wel één die het niet erg vindt dat de kinderen in 'm klimmen en zich eronder verstoppen. Bestaat zo'n plant?

Mijn kleinkinderen zijn wat klimmen betreft helemaal wild van de Taxusboompjes (Taxus baccata, venijnboom) in het park om in te klimmen, en de Juniperus pfitzeriana 'Pfitzeriana' om zich in en onder te verstoppen. Ze zijn met z'n vieren, tussen de 4 en 8 jaar oud, dus die planten kunnen beslist tegen een stootje. Ze groeien beide vrij snel en zijn algemeen verkrijgbaar. Een nadeel is dat ze ook vrij groot worden (de Taxus 12 tot 20 m hoog, de Juniperus in deze vorm 2 à 3 m hoog en tweemaal zo breed). In uw geval, waarbij de tuin vrij klein is voor deze reuzen, zou u toch kunnen kiezen voor een wintergroene Taxus. Door een tot onderaan vertakte spil of haagplant te nemen, heeft u straks ook onderaan wat vertakkingen. Wanneer de top er halverwege uitgesnoeid wordt, zal hij zich meer op de groei van de onderste takken richten (handig als klimsporten), en uiteindelijk bovenin een meerstammige top ontwikkelen. Wordt hij te breed, te hoog of op een andere manier onstuimig, dan verdraagt hij flinke snoei. Een andere manier om de boom klein te houden is door de kroon als 'haag op stam te behandelen', en regelmatig terug te snoeien. Dezelfde methode is overigens toe te passen op de laurierkers, Prunus laurocerasus 'Rotundifolia. Mocht u de plant graag gelijk in een flinke maat aanschaffen, kijk dan eens bij kwekerij De Limieten in Huizen, www.delimieten.nl.

Voor een kleine tuin zijn kleinblijvende bomen of snoeivormen eigenlijk meer gepast. Qua echte kleintjes kunt u bijvoorbeeld denken aan een kleinblijvende Prunus zoals de P. fruticosa 'Globosa' (met een rond kroontje, witbloeiend in april-mei), P. 'Pandora' (vaasvormig opgaand en roze bloeiend in april), of een andere op hoogstam veredelde kleinblijvende Prunus. Nadeel hierbij is wel dat deze bomen een 'gladde' stam hebben en dus minder leuk zijn om in te klimmen. Bomenland Schiphorst in Bennekom heeft een groot aanbod aan dergelijke bomen: www.bomenland.nl.