Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Kleurterugloop bij rode beuk

Ik heb in mijn tuin een haag van rode beuk. Deze begint met rood blad, maar naar mate de zomer richting najaar gaat, is de kleur hoofdzakelijk donker groen geworden. Het jaar daarna begint de haag weer als rode beuk. Hoe kan dit en is dit te voorkomen?

Wat als 'rode beuk' verkocht wordt, onder de namen Fagus sylvatia 'Purpurea' en 'Atropunicea', zijn zaailingen. Vaak zit er in een partij zaailingen van de gewone beuk ook een aantal planten die wat roder uitlopen dan de andere. Deze worden apart gezet, en als rode beuk verkocht. Omdat het zaailingen betreft zijn ze variabel. Tijdens het groeiseizoen lopen ze in meer of mindere mate terug naar een groenere bladkleur. De ene plant is ook roder dan de ander. De bladkleur is genetisch bepaald, en niet te beïnvloeden.
Er zijn wel beuken in de handel die meer kleurvast zijn. Deze worden 'zwarte beuk' genoemd. Hier zijn de takken met rood blad op een (meestal) groene onderstam geënt. Het betreft dan laanbomen met verschillende groeivormen, zoals Fagus s.'Purpurea Latifolia' (een verzamelnaam voor de opgaande laanbomen, vergelijkbaar met Fagus s. 'Riversii' en 'Rohanii'), Fagus s. 'Dawyck Purple' (een zuilvormig opgaande variëteit), Fagus s. 'Black Swan' (treurbeuk) enzovoort. Overigens kunnen ook de zwarte beuken kleurverschillen vertonen..