Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Kevertjesplaag in de tuin

Onze tuin wordt elke zomer bezocht door kleine zwarte kevertjes, die eitjes leggen op de bladeren van bepaalde bomen. De larven die daaruit komen, vreten het hele blad op. De boom gaat er niet dood aan, maar het is geen gezicht. Ik heb digitale foto's van boom en kever om u eventueel te tonen. De kevertjes verdwijnen in de winter de grond en en komen omstreeks deze tijd weer opduiken. Wat kan ik doen om deze plaag te stoppen?

Het kan om verschillende kevertjes gaan. Het is jammer dat u niet noemt op welke bepaalde bomen ze voorkomen. Daarom volgt hier een beschrijving van enkele vraatlustige exemplaren.
Het zwarte elzenhaantje (Agelastica alni) is 6 tot 7 mm lang en kan tussen april en juli gezien worden op els, populier, hazelaar en wilg. Ze vreten ronde en langwerpige gaten in het blad. In juni worden oranje eitjes gelegd aan de onderkant van de bladeren. De olijfgroene, naar zwart verkleurende larven vallen na 1 tot 2 weken op de grond, en verpoppen zich in de grond of tussen bladresten. Weer 1 of 2 weken later verschijnt een nieuwe generatie kevertjes. Andere veel voorkomende 'haantjes' zijn het populierenhaantje (Chrysomela populi), rood, 10 tot 13 mm groot , het viburnum- of sneeuwbalhaantje (Pyrrhalta viburni), bruin, 5 tot 7 mm lang en de Coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) geel/oranje met bruine lengtestrepen, 10 mm lang en 7 mm breed.
De haantjes in de bomen zullen lastig bestreden kunnen worden. De planten in de tuin kunnen eventueel behandeld worden met bijvoorbeeld Admire of Pyrethrum vloeibaar, beide van fabrikant Bayer. De behandeling zal dan tussen begin mei en eind juni enkele malen herhaald moeten worden.
Een andere donkergekleurde plaaggeest kan de Taxuskever of gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus) zijn. Vroeg in het voorjaar en vanaf eind mei tot juli zijn de larven van de kever actief in de grond, en vreten de wortels van de planten aan. Eind april of begin mei zijn soms de volwassen kevers te zien, zwart met lichtere vlekjes op de dekschilden, en ongeveer 1 cm groot. Door dat de wortels van de planten aangevreten worden zal de plant steeds slechter groeien, het blad vergeelt, schubben of naalden worden bruin en op den duur verdorren de takken en kan zelfs de hele stam stam geringd worden. De Taxuskever vreet met name halve cirkelvormige gaten vanaf de bladranden.
De rozenkever is ook donker gekleurd maar meer roodbruin, met een donkergroen schild en ongeveer 1 cm groot. Op een mooie nacht in mei of juni verschijnen ze massaal, en paren. De vrouwelijke kevers leggen hun eitjes in de grond. De kevers eten vervolgens van bloemknoppen en blad van allerlei loofhoutgewassen. Na die massale eerste vlucht vinden meerdere kleine vluchten plaats, en worden ook nog eieren afgezet. In de grond komen na enkele weken de larven (engerlingen) uit de eieren. Deze engerlingen hebben kleine pootjes, en onderscheiden zich daardoor van de pootloze larven van de langpootmug (emelten). De larven van de Taxuskever en de rozenkever kunnen biologisch bestreden worden met behulp van aaltjes. De aaltjes kunnen bij het tuincentrum besteld worden bij leverancier Ecostyle. Ze worden daarna per post thuis gestuurd.