Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Katten weren uit de tuin

Ik heb last van katten in de tuin. Ik heb korrels en andere chemische produkten geprobeerd, maar niks haalt wat uit. De stank wordt langzamerhand ondraaglijk, hoe hou ik die beestjes uit mijn tuin?

Het is (net als bij het verjagen van mollen) een kwestie van uitproberen, wat bij een werkt, heeft bij de ander soms geen effect en andersom.

De volgende tekst kunt u ook in de opgemaakte versie downloaden of printen. Open daartoe een nieuwe internetpagina. Kopieer de volgende link naar het browserveld (waar u normaal het internetadres intypt): www.mwiarda.nl/appeltern.htm en klik daarna op enter.

Katten

Katten stellen menig tuinliefhebber voor problemen. Hoe leuk of lief ze ook zijn, ze kunnen de planten uitgraven, de vogels verjagen of de tuin (maar dan liefst die van de buren) tot grote kattenbak verklaren. Zeker in de moestuin is het achterlaten van uitwerpselen ongewenst omdat daarmee infecties zoals wormen verspreid kunnen worden.

Hoe kunnen katten uit de tuin geweerd worden (of de eigen katten binnen de tuin gehouden worden)?
Door een hek te plaatsen met verticale latten, zo hoog dat ze er niet (gemakkelijk) overheen kunnen klimmen, en waar ze ook niet onder door kunnen. Om eigen katten in de tuin te houden kan op de schutting kattenschrikdraad aangebracht worden. Dit speciale schrikdraad heeft een lager voltage dan het schrikdraad dat rond weilanden gebruikt wordt. Het is onder meer verkrijgbaar bij of via de winkels van de boerenbond, www.boerenbond.nl.

Hoe wordt de tuin minder aantrekkelijk voor katten?
Katten hebben over het algemeen een hekel aan water. Als ze een paar keer een douche met de tuinslang, uit de tuinsproeier, van een met water gevulde emmer of een waterpistool gehad hebben lopen ze alleen nog maar schichtig langs de tuin. Gaat het om een bepaalde plek waar de katten ongewenst zijn, bijvoorbeeld de omgeving van de vijver, dan kan een zogenaamde reigerschrik geconstrueerd worden. Hiervoor zijn een goede bewegingssensor, een fontein- of vijverpompje en een sproeikop nodig. De sensor wordt op de schutting of een paal gemonteerd zodanig dat de kat bij zijn tocht naar de vijver door het detectieveld van de sensor loopt. De pomp wordt op de sensor aangesloten en met de erop gemonteerde sproeikop in de vijver gehangen of in het vijverfilter gelegd. Door een op afstand bedienbare schakelaar op het geheel aan te sluiten kan voorkomen worden dat passanten die wel gewenst zijn ook een nat pak oplopen.
Op plekken waar geen regen komt kunnen langs de tuingrens (niet in de buurt van de moestuin i.v.m. de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen) mottenballen gelegd worden, of met citroensap besprenkelde stof of ander materiaal. Hertshoornolie (verkrijgbaar of te bestellen bij de drogist) zou, voor katten nog meer dan voor mensen, een enorme stank verspreiden. Kattenschrik van fabrikant Ecostyle vinden de meeste katten ook onaangenaam ruiken.
Wie er de ruimte voor heeft kan stinkende planten als wijnruit (Ruta graveolens), boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) of afrikaantjes (Tagetes) zaaien of planten. Planten met citroengeur ruiken voor katten ook niet lekker: citroenmelisse (Melissa officinalis), citroentijm (Thymus citriodorus), of in potten (want niet winterhard) citroenverbena (Aloysia triphylla) of citroengeranium (Pelargonium crispum).
Hoe kan voorkomen worden dat katten steeds op bepaalde plekken graven?
Op plekken waar katten veel graven kan koffiedrab aangebracht worden. De koffieresten komen in de vacht van de kat terecht, die dat vervolgens niet prettig vindt. Stekelige takken (snoeiafval) tussen de planten worden ook niet gewaardeerd. Saté-prikkers verticaal tussen de beplanting zetten heeft hetzelfde effect, evenals het horizontaal aanbrengen van fijnmazig gaas of een grondbedekking met cacaodoppen (verkrijgbaar bij tuincentra). Zodra de grond begroeid is met bodembedekkers neemt het probleem af. Gaat het om incidenteel bezoek dan wil het strooien van peper (bij droog weer) ook wel eens helpen om ze uit een bepaalde hoek weg te houden.

Hoe kan ervoor gezorgd worden dat de kat maar een bepaald gedeelte van de tuin gebruikt?
Door planten aan te planten die katten erg aantrekkelijk vinden kunnen ze afgeleid worden, zodat ze alleen daar bij in de buurt gaan zitten en de rest van de tuin met rust laten. Katten schijnen de geur van de volgende planten (in combinatie met een zonnige, zachte ligplek) erg prettig te vinden: kattenkruid (Nepeta faassenii), gamander (Teucrium), schildzaad (Alyssum), steenanjer (Dianthus deltoides), vetmuur (Sagina), (sier)haver of andere zachte lage grassoorten en kattengras (Cyperus zumula, niet winterhard).