Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Kan snoeiafval (houtsnippers) tussen de planten aangebracht worden?

Ik heb redelijk veel houtsnippers van de gesnoeide knotwilgen tussen de hortensia's en tussen alle andere heesters gestrooid. Kan dit kwaad? Kan ik ook houtsnippers tussen de rozen aanbrengen? Verder heb ik veel compost en die is redelijk grof. Wanneer en waar kan ik mijn borders hiermee eventueel verwennen?

Wat u aan het doen bent heet mulchen. Mulchen betekent een deklaag aanbrengen van organisch materiaal. Hiervoor kan van alles gebruikt worden. Grasmaaisel, bladafval, versnipperde takken, compost, stro, plantenresten, zelfs krantenpapier (onkruid onderdrukkend!). Het materiaal verteert langzaam tot humus. Het wordt uiteindelijk een rulle, voedselrijke toplaag, die de ondergrond beschermt tegen uitdroging. Bij het verteringsproces wordt stikstof onttrokken aan de grond. Dit kan gecompenseerd worden door wat bij te mesten met een stikstof houdende meststof.
Bij planten die gevoelig zijn voor bepaalde (blad)schimmels, zoals meeldauw bij rozen, druif etc., kan beter niet gemulcht worden met het eigen blad.
Een mulchlaag kan eigenlijk het hele jaar rond aangebracht worden, behalve onder heel natte omstandigheden: dan gaat het organisch materiaal verkleven. Het meeste effect heeft het in het voor- en najaar, dan verloopt het verteringsproces optimaal, en kan de beplanting er gelijk van profiteren. Bovendien verliezen veel planten dan hun blad, en krijgt onkruid meer kans. Een mulchlaag werkt onkruidonderdrukkend.