Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Kamerplanten met bruine bladranden

De laatste twee maanden krijgen verschillende planten (Philodendron, Ficus lyrata en Anthurium) bruine randen op de bladen, wat door zet naar het complete blad. De luchtvochtigheid van de kamer bedraagt circa 60%. Andere planten (Sansevieria en Crassula ovata) hebben geen last. Volgens een lijst is de waterhardheid 9,7. Hoe kan ik dit probleem verhelpen?

Waarschijnlijk zijn de planten al enige tijd niet verpot. De genoemde soorten met bladproblemen, maar ook de Crassula, hebben graag een goed doorlatende potgrond, met wat turf of sphagnum er door gemengd. Daardoor is de potgrond iets aan de zure kant. Door de voortdurende toevoeging van kalkrijk water wordt de grond gaandeweg meer alkalisch, en kunnen de planten minder goed de benodigde voedingsstoffen opnemen. Begin maart verpotten is dus het eerste wat u kunt doen om de situatie te verbeteren. Voor Anthuriums is bij tuincentra en plantsenspeciaalzaken een apart, zeer luchtig potgrondmengsel te koop. De ideale grondmix voor de andere planten is eenvoudiger zelf samen te stellen. Philodendron: lemige zandgrond vermengd met grove bladaarde, wat verteerde koemest en grof zand. Ficus: (alleen bij een volledig doorwortelde kluit verpotten, anders alleen de bovenlaag vervangen) een mengsel van bladaarde en compost, aangevuld met zand, turf en stukjes houtskool. Crassula: een ondiepe pot of schaal met een zandig-humeus mengsel op een ondergrond van potscherven of ander drainerend materiaal. Sansevieria: (alleen bij een volledig doorwortelde kluit verpotten, anders alleen de bovenlaag vervangen) grove aarde of potgrond met kiezels, beslist geen turf.
Hoewel het water een gemiddelde hardheid heeft (tussen de 8 en 12 graden Dh), is, wanneer het water zo uit de kraan uitgegoten wordt, over enige tijd toch herhaling van het probleem te verwachten. Door het water een nacht in de gieter te laten staan is de volgende dag de hardheid al lager. Bij gietwater met een hardheid tussen 10 en 12 graden Dh kan het water beter eerst gekookt worden om de ergste kalk te laten neerslaan.
Andere manieren om deze planten wat extra te verzorgen zijn het regelmatig afnemen van de grootbladige planten met een prop vochtig gemaakte watten, en af en toe nevelen.