Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Kamerjasmijn en Camellia verdrogen

Ik heb een Camellia met knoppen gekocht. Nu staat hij nog binnen maar de blaadjes krullen, verdrogen en vallen af. Ook mijn jasmijn droogt uit. Ik heb van alles geprobeerd, en hem zowel binnen als in de gesloten veranda gezet maar niks helpt. Help mij, dit is mijn derde jasmijn!

De Camellia (zowel de kamer- als de tuinvorm) kan absoluut niet tegen veranderingen. Het maakt niet uit wat er gebeurt: verandering van standplaats, wijziging in temperatuur, een andere luchtvochtigheid, een ander gietritme: hij kan er niet tegen, en protesteert. En hoe: de knoppen vallen af, en het blad kwijnt dramatisch weg. En de verplaatsing van de plantenzaak naar uw woonkamer is waarschijnlijk groot geweest. Gelukkig is het wel mogelijk om de Camellia zijn knoppen en blad te laten houden. Totdat de knoppen open gaan moet de plant koel geplaatst worden (10 tot 12 graden Celsius), en moet gezorgd worden voor een voldoende hoge luchtvochtigheid . De grond moet gelijkmatig vochtig gehouden worden, terwijl er alleen gegoten wordt met onthard, lauwwarm water, pH van 4-4,5. Verzuring van het gietwater kan bereikt worden door wat turfmolm in een linnen of grove katoenen doek te binden, en deze bundel een nacht in een emmer met onthard water te leggen. Het turfpakketje kan enkele malen hergebruikt worden.
Gaan de knoppen open (december/januari), en kan de plant beslist niet blijven staan waar hij staat, dan kan hij (voorzichtig, heel voorzichtig) naar een iets warmere kamer verplaatst worden, waar het ongeveer 16 graden Celsius is. Hij moet met dezelfde kant weer naar het licht staan, anders begint het protest opnieuw. Na de bloei moet hij weer terug naar een koele ruimte, waar het 6 tot 10 graden Celsius is. Staat hij te warm dan blijft het blad minder mooi. De plant kan eventueel ook tussen half mei en half of eind september op een plek in de halfschaduw in de tuin ingegraven worden. Hij krijgt dan meer frisse lucht. Tot half juli kan normaal gegoten worden, daarna wordt minder water gegeven om de vorming van bloemknoppen te stimuleren. De bladeren kunnen regelmatig afgenomen worden met een prop vochtig gemaakte watten.

Er zijn nogal wat soorten jasmijn die als &#145kamerplant&#146 gehouden kunnen worden, zoals Jasminum officinale (witte, geurende bloemen vanaf het begin van de zomer tot de herfst), J. sambac &#145Plena&#146 (ook wit bloeiend en geurend maar wintergroen en gevuldbloemig) en J. polyanthum (met roze, geurende bloemen vanaf januari). De gebruiksaanwijzingen lopen nogal uiteen. Weet u misschien om welke soort het gaat?