Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Japanse wijnstok zonder herfstkleur

In uw tuinen heb ik de Vitis coignetiae bewonderd met zijn prachtig van lichtgroen tot donkerrood gekleurde bladeren. In onze nieuwe tuin heb ik er ook drie geplant. Ze groeien geweldig, maar alle bladeren blijven het hele seizoen allemaal even groen. Wat ontbreekt er aan de grond, waardoor ze niet kleuren?

De Japanse wijnstok (Vitis coignetiae) hoort inderdaad toch minimaal iets aan herfstverkleuring te laten zien. Het zijn liefhebbers van kalk in de grond. Mogelijk dat het daar bij u wat aan ontbreekt. Kalkhoudende meststoffen bevatten over het algemeen ook kali, dat bij planten een rol speelt bij het afhardingsproces van de stengels en bladeren in het najaar.
Maar het kan ook zijn dat u even pech heeft gehad met het weer. Zonnige dagen en koude nachten bevorderen over het algemeen de herfstkleuring. En het is dit najaar, net als vorig jaar, erg lang warm gebleven. Vooral de nachttemperatuur bleef dit jaar relatief hoog. De eerste echte nachtvorsten moeten nu (eind december) in het grootste deel van het land eigenlijk nog komen...