Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Info over de moestuin in de 21ste eeuw

Voor mijn eindwerk had ik graag informatie gekregen over de integratie van een moestuin in de 21 ste eeuw: vooral over de siermoestuin en de evolutie van moestuin naar siermoestuin bijvoorbeeld.

De integratie is al lang voor de 21ste eeuw begonnen, en waar u moet zoeken hangt af van de invalshoek. In de oude formele baroktuinen, zoals koninklijk paleis Het Loo, werden decoratieve artsenijplanten (in combinatie met siergewassen) al gebruikt om de bloemvakken in de parterres op te fleuren. De baroktuinen met de met Buxus-hagen omzoomde vakken kwamen als idee weer voort uit de nog oudere klooster- en kasteeltuinen, waar de plantvakken bestonden uit kruiden en groentegewassen. Een van de mooiste exponenten van een formele tuin met een invulling met decoratieve groentegewassen is uiteraard de tuin van Villandry in Frankrijk. Zowel over de geschiedenis van de tuinen van Het Loo als over de tuinen van Villandry is in boekvorm en op internet meer informatie te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op www.library.wur.nl, de website van de bibliotheek van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Met betrekking tot de geschiedenis van de moestuin in het algemeen kunt u terecht bij www.historischemoestuinen.nl.
Een informelere ontwikkeling van de integratie van moes- en siertuin is te vinden in Engeland, in de cottage tuinen. Ook hierover is in boeken en op internet veel informatie te vinden. Ga bijvoorbeeld naar de zoekmachine www.eu.ixquick.com, stel het zoekmenu in op Englisch UK en type in de zoekregel de volgende woorden in: cottage garden history.
Veel succes en leesplezier gewenst!