Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Ik wil mijn hobbykasje gaan verwarmen

Ik wil mijn hobbykasje gaan verwarmen. Welke mogelijkheden zijn er daarvoor?

Er zijn allerlei systemen, tot ringverwarming toe (zoals in een caravan), maar vaak is een simpele oplossing al voldoende. Het gaat erom wat u wilt en hoever u wilt automatiseren.
Het verwarmen van een kas ‘vreet’ energie, helemaal als u er tropische planten in zou willen kweken. Daarom begint verwarming met maatregelen om zo min mogelijk warmte uit de kas te laten verdwijnen, dus door te isoleren. Vooral tocht via kieren en naden is een boosdoener. Kit die daarom zo veel mogelijk dicht. Zet piepschuim platen langs de binnen-onderrand. Span heldere, doorzichtige plastic folie aan de binnenkant voor de ruiten. Bobbeltjesplastic isoleert enorm. Zorg dat u wel kunt blijven ventileren (tijdens vorstvrije periodes met weinig wind).
Een koude kas die u alleen vorstvrij wilt houden (minimaal 2 °C), hoeft u alleen tijdens vorstdagen en nachten te verwarmen. Dan is een eenvoudig verwarmingsapparaat voldoende, dat u zelf kunt bedienen. In een matig warme kas (vanaf 7 °C) kunt u ook ’s winters al veel soorten planten kweken en gaat uw plantenhobby dus gewoon door. In zo’n geval is een automatische warmteregeling, die de verwarming naar behoefte automatisch aan- en uitschakelt, veel prettiger. De mogelijkheden daarvoor zijn het grootst als u kiest voor elektrische verwarming. Die is er in tal van uitvoeringen. Maar u kunt ook kiezen voor gasverwarming (apparaten die op flessengas werken) of olie-, benzine-, petroleum- of kerozinebranders. In sommige gevallen zal een rookgasafvoer nodig zijn. In ieder geval kunnen condensatieproblemen optreden omdat uit gas en oliederivaten veel vocht vrijkomt. Zorg dus ook voor goede ventilatie. Kiest u voor elektrische verwarming, laat de leiding en aansluiting daarvoor dan door een erkende installateur uitvoeren om ongelukken te voorkomen. Het is verstandig om tussen de kas en het vaste elektriciteitsnet een aparte aardlekschakelaar te laten monteren.