Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Hoe kan je bloembollen voortrekken?

Als ik al vroeg bloemen van bollen wil genieten, kan ik deze dan voortrekken? Ik zou graag in februari witte bloemen willen.

Wit bloeiende bloembollen die zich lenen voor het voortrekken in het vroege voorjaar zijn bijvoorbeeld Narcissus ´Paperwhite´, witte hyacinten, krokussen of tulpen en Amaryllis, maar ook witte blauwe druifjes. Hoe u dat doet kunt u lezen in de hierna volgende beschrijving.

De volgende tekst kunt u ook in de opgemaakte versie downloaden of printen. Open daartoe een nieuwe internetpagina. Kopieer de volgende link naar het browserveld (waar u normaal het internetadres intypt): www.mwiarda.nl/appeltern.htm en klik daarna op enter.

Bollen voortrekken

Bollen en knollen kunnen qua bloeiperiode verdeeld worden in voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en najaarsbloeiers. Ze kunnen allemaal voorgetrokken worden. De voorjaarsbloeiers, die in oktober buiten in de volle grond geplant worden, bloeien daar tussen februari (sneeuwklokje) en eind mei (tulpen). De zomerbloeiers (knolbegonia, dahlia´s etc.) worden pas na de laatste nachtvorst, half mei, buiten aangeplant, en bloeien dan tijdens de zomermaanden. De najaarsbloeiers (bijvoorbeeld Colchicum of herfsttijloos, en laatbloeiende Crocus) worden ook in het voorjaar geplant, maar bloeien pas in september of oktober.

Voorjaarsbollen die zich er goed voor lenen om voorgetrokken te worden zijn bijvoorbeeld narcis, hyacint, blauwe druifjes, Crocus, herfsttijloos (Colchicum) en Amaryllis. Veel bollen die binnenshuis vervroegd opgekweekt worden, moeten een voorbewerking ondergaan hebben. Alleen Amaryllis en Narcissus &#145Tazette&#146 kunnen zonder extra behandeling direct geplant worden. Er zijn voorbehandelde bollen te koop, maar onbehandelde bollen kunnen ook zelf gekoeld worden. De onbehandelde bollen worden dan in een plastic zakje met luchtgaatjes 4 tot 6 weken onder in de koelkast gelegd, bijvoorbeeld bij de groenten. Ze mogen niet bevriezen. De bollen kunnen daarna binnenshuis op water, op grind of in potgrond verder opgekweekt worden.
Voor het opkweken op water zijn speciale glazen en plastic potjes te koop, voor hyacint en Amaryllis, maar ook voor tulpen en narcissen. De glazen of potten worden zo ver met water gevuld dat de bol het water niet raakt.
Voor het opkweken van bollen op grind wordt een waterdichte pot of schaal gevuld met een 5 tot 10 cm dikke laag grind. Hierop worden de bollen geplaatst. Hierbij mag het water de bollen beslist niet raken. Aan de andere kant mogen de bollen ook niet droog komen te staan. Het opkweken in grond gaat op ongeveer dezelfde wijze als bij het kweken op grind. De grond moet luchtig en goed doorlatend zijn. Voor een goede bollen grond kan 2/3 deel potgrond met 1/3deel zand gebruikt worden. Onder in de pot kan een laagje potscherven of grind voor een goede ontwatering zorgen.
Na het planten wordt het glas, de pot of schaal op een donkere, goed geventileerde plaats gezet, bij een temperatuur van circa 10 tot 12 graden Celsius. Als na 4 tot 6 weken de groeipunten zo&#146n 5 cm boven de bol uitkomen mag hij in de huiskamer gezet worden.
Bollen die in grond opgekweekt worden kunnen ook buiten gekoeld worden. Hierbij worden ze eerst in de pot geplant, waarna de pot ingegraven wordt. De potrand moet dan hooguit 15 cm onder het maaiveld zitten. De bovenzijde van de pot wordt afgedekt met stro, zaagsel of scherp zand. Na circa 8 weken kan de pot uitgegraven worden, en zullen de bollen binnenshuis verder groeien.
Na de bloei kunnen de potten of schalen met de uitgebloeide bollen buiten in een beschaduwde hoek geplaatst worden, waar het loof ongezien kan afsterven. Uitplanten in de tuin kan natuurlijk ook. Als de bollen die in de winter of het vroege voorjaar binnen gebloeid hebben bewaard gaan worden, moet het afsterven echter in eerste instantie binnen gebeuren, omdat de planten voor half mei buiten nog kunnen bevriezen.

Door het voortrekken van zomerbloeiers wordt bereikt dat bij de aanplant na half mei al gelijk hele planten buiten aangeplant kunnen worden, in plaats van de anders nog kale bollen of knollen. Vanaf eind februari kunnen veel zomerbloeiers, zoals de knolbegonia´s binnen al in potten geplant worden. Op een lichte plek, en bij een temperatuur tot circa 18 graden Celsius begint de groei. Vanaf half mei kunnen de potten naar buiten, of kunnen de planten in de volle grond gezet worden.

De najaarsbloeiende herfsttijloos (Colchicum) wordt voor gebruik in de huiskamer al in augustus ´geplant´, zonder grond of water: het is een droogbloeier. De bollen worden gewoon tegen elkaar aan gezet in een ondiepe pot of schaal. Op een lichte plek uit de zon zullen ze tussen september en november bloeien. Worden ze later geplant, dan valt de bloei uiteraard ook wat later. Pas in het voorjaar verschijnt het blad van de herfsttijloos. Dan kunnen de bollen ook in de tuin geplant worden, eerst om blad te ontwikkelen, en om het blad daarna rustig af te laten sterven. Overigens zijn alle delen van de plant erg giftig, ook de bessen. Het is daarom verstandig ze uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren te houden.