Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

(Hard)houten terras aanbrengen

Hoe plaats ik bangkirai het best? (De bedoeling is om een terras te maken. Maar de ondergrond is nu nog altijd gras. Wat moet ik daaraan veranderen?)

Om te beginnen moeten gras en andere begroeiing verwijderd worden. De ondergrond moet egaal zijn, dus ook stenen en andere zaken moeten afgevoerd worden. Vervolgens worden met behulp van piketpaaltjes en touw de maten en hoogtes van het terras uitgezet. Het terras kan het beste onder een klein afschot (1 cm per meter) aangelegd worden, om er voor te zorgen dat het regenwater snel wegvloeit. Uiteraard moet de ondergrond enkele centimeters lager liggen dan de onderkant van het frame of de dwarsbalken.

In tuinen waar verzakking te verwachten is kan een frame aagebracht worden, waartussen later met behulp van roestvrijstalen hoekijzers of raveelschoenen de draagbalken bevestigd kunnen worden. De basis van het frame wordt gevormd (hardhouten) palen die op de hoekpunten van het terras aangebracht worden. Deze palen worden met behulp van een grondboor minstens 1/3 van hun lengte in ongeroerde grond gezet. Buitenom kan het frame bevestigd worden. Aan de binnenzijde worden de hoekijzers of raveelschoenen bevestigd, waarna de dwarsbalken op hun plek gehangen en vastgezet worden.

In tuinen waar geen verzakking te verwachten valt kan op de ondergrond een fundering aangebracht van oude trottoirtegels. Deze komen in de lengte ongeveer op 1,5 meter afstand van elkaar te liggen. De afstand waarbij ze in de breedte van elkaar komen te liggen wordt bepaald door de gewenste afstand tussen de dwarsbalken (doorgaans 50 cm of minder). De tegels kunnen met behulp van wat zand op de goede hoogte gebracht worden.

Over de tegels worden overlappende stroken antiworteldoek gelegd, om onkruidgroei tegen te gaan. De dwarsbalken worden op de met antiworteldoek afgedekte tegels gelegd, met de juiste tussenruimte. Vervolgens kunnen de dekplanken aangebracht gaan worden. Per bevestigingspunt worden twee schroefgaten voorgeboord en worden de planken met roestvrij stalen schroeven wat verzonken vastgezet. Omdat het hout werkt, zal het vastzetten regelmatig herhaald moeten worden.

Hardhout hoeft niet behandeld te worden tegen houtrot of schimmels. Wordt geen hardhout gebruikt, dan moeten het hout voordat het aangebracht wordt wel behandeld worden met een houtverduurzamingsmiddel. Ook bij geïmpregneerd hout is het verstandig de nieuwe zaagvlakken en de boorgaten te behandelen voordat de planken vastgezet worden.