Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Hagelschot in laurierkershaag.

Sinds enige weken heb ik in mijn laurier-haag ( 20 jaar oud ) een ziekte of een virus gekregen dat de meeste 'tuindeskundigen' omschrijven als hagelschot. Zelf heb ik dit ook nagegaan via de bestaande lectuur en helaas lijkt het inderdaad zo te zijn. De gaten en bruine plekken gaan steeds verder over de hele haag van 15 meter. Als tip kreeg ik de raad om de heg te bespuiten met een oplossing : Schimmels van Bayer. Dit is een zwavelpreparaat dat ook in de fruitteelt wordt gebruikt, en moet volgens hun ook hiervoor geschikt zijn. Dit heb ik gedaan zoals op de verpakking vermeld staat, maar na ongeveer een maand gewacht te hebben zie ik helaas nog geen resultaat. Ik ben bang dat de hele haag straks niet meer om aan te zien is en ik hem na al die jaren kwijt zal raken. Hebt u soms een ander idee om deze ziekte tegen te gaan en de heg weer gezond te krijgen?

Hagelschot is geen ziekte of virus, maar een nogal onschuldige schimmelinfectie. Meestal wordt het blad wel aangetast, het zal zich dat jaar ook niet herstellen, maar dat betekent niet dat de plant volgend jaar niet gewoon gezond kan uitlopen.
Hagelschotwordt vaak verward met insectenvraat maar is een schimmelinfectie, waar verschillende schimmels verantwoordelijk kunnen zijn (zoals Stigmina carpophila, Pseudomonas syringae of Clasteropsporium carpophilum). Vooral laurierkers (Prunus laurocerasus), (sier)kers, pruim, kwets, perzik en abrikoos zijn er gevoelig voor. Op het blad verschijnen eerst blaren. Als de blaren loslaten ontstaan gaatjes in het blad. Vaak hebben de gaatjes een onregelmatige vorm, en een bruine rand. Net alsof er enkele dagen eerder een schot hagel op is afgevuurd. De bruinverkleuring breidt zich uit en uiteindelijk valt het blad af.
Bestrijding kan gebeuren door vanaf half mei herhaaldelijk, bijvoorbeeld om de 8 tot 10 dagen, te spuiten met een middel dat zwavel bevat. Bij tuincentra zijn op dit gebied onder meer de volgende producten verkrijgbaar: Microsulfo spuitzwavel (fabrikant Bayer), Sulphon (Ecostyle) en Spuitzwavel (Luxan). Ook Finesse Vloeibaar (werkzame stof chloorthalonil) zou tegen de hagelschotziekte werken, en vormt eventueel een alternatief wanneer zwavelhoudende middelen niet voldoende effect geven. Aan het spuitvocht kan wat bitterzout toegevoegd worden om het blad af te harden. Ook het in het vroege voorjaar inkorten van de jonge toppen zou preventief werken (mits het snoeigereedschap ontsmet wordt). Snoeiafval moet dan natuurlijk afgevoerd worden.
De verschijnselen van hagelschot kunnen ook helemaal geen hagelschot zijn, maar een andere oorzaak hebben, zoals een te natte standplaats, te zure grond of magnesium- of stikstofgebrek. In dat geval haalt de bestrijding niets uit, en zijn de planten meer gebaat bij drainage, bekalking of bemesting.