Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Haagwinde in beplanting

Is er een produkt om hagewinde in klimop te bestrijden?

Haagwinde (Calystegia sepum) is een sterk woekerend meerjarig wortelonkruid. Als het niet bestreden wordt kan het een &#145deken&#146 over de onderstaande planten vormen, die daardoor uit lichtgebrek wegkwijnen.
Het is zowel handmatig als chemisch erg lastig te bestrijden. Bij handmatige bestrijding moet ten eerste de vorming en verspreiding van nieuw zaad voorkomen worden. Rond de bestaande planten kan met de riek voorzichtig de grond losgehaald worden, waarna alle worteldelen eruit gehaald moeten worden. De grond zeven is ook een mogelijkheid. Braakliggende grond kan een jaar lang afgedekt worden met zwart
landbouwplastic.
Omdat haagwinde zich meestal tussen bestaande beplanting ontwikkelt is ook de chemische bestrijding lastig.. De bestrijdingsmiddelen die er tegen gebruikt worden, werken namelijk ook in op de beplanting die men juist probeert te redden. Dat betekent dat de enige methode eruit bestaat het blad van de haagwinde aan te stippen, zonder risico van aanraking of afdruipen van het bestrijdingsmiddel naar te handhaven beplanting.
Een stof die inwerkt op haagwinde is glyfosaat. De middelen die u kunt gebruiken om de haagwinde mee aan te stippen zijn onder meer Rond-Up (fabrikant Asef), Clear Up (Bayer), Greenfix (Luxan) of KB Weedol (Schotts). In alle gevallen is het verstandig voor het begin van de bestrijding de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed door te lezen. Deze producten kunnen de ogen of huid irriteren, en kunnen ook schadelijk zijn voor te behouden gazon en beplanting in de buurt, of uitspoelen naar aangrenzende sloten of vijvers.