Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Grond mulchen bij heesters?

Je leest steeds dat je de grond tussen heesters het beste kunt mulchen met organisch materiaal. Dat heb ik dit voorjaar dus ook gedaan, maar het werd een ramp. De laag compost die ik had opgebracht begon te rotten, werd zwart en het stonk zelfs. Je merkte dat de struiken het ook minder goed deden. Wat heb ik verkeerd gedaan?

U heeft niets verkeerd gedaan. Het lag aan de afgelopen zomer. Het is vaak vrij koud geweest en erg nat. Normaal verdampt er veel water uit de grond, wat door de mulchlaag wordt tegengegaan. Dan is die toplaag zelfs vrij droog en functioneert het bodemleven optimaal. Je merkt dan dat de compost langzaam wordt afgebroken en door de regenwormen in de grond wordt getrokken.

Dat ging dit jaar anders. In ieder geval bij u. De mulch bleef heel lang een kleffe massa, er waren door die slechte omstandigheden minder regenwormen en verkeerde (anaerobe) rottingsbacteriën grepen hun kans om de boel op hun manier aan te pakken. Bij dit soort weersomstandigheden is het dus beter een opgebrachte mulchlaag maar weer weg te halen, zodat de grond beter kan uitdampen.