Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

'Groene parasol' gezocht

Ik wil in mijn tuin een groene parasol creëren. D.m.v. bomen of een pergola met klimmer. Mijn tuin is op het zuiden en erg warm in de zomer. Welk (natuurlijk liefst snel groeiend) advies geven jullie?

De keuze tussen en pergola of een (dak)leiboom is nogal essentieel. Voor een pergola wordt vaak gekozen als er wat minder ruimte is. Ook is de begroeiing op een pergola wat makkelijker transparant te houden dan een flinke leiboom met dicht bladerdak. De keuze is aan u. Zowel bij leibomen als bij een klimmer op de pergola duurt het enkele jaren voordat het groene dak ontstaan is. Snelle (en grote) groeiers op een pergola zijn bijvoorbeeld de druif (heel leuk op het zuiden, maar brengt wel wat snoeiwerk met zich mee), blauwe regen (Wisteria), de oranje bloeiende trompetklimmer (Campsis radicans) of een geurende kamperfoelie (Lonicera serotina).

Meer informatie over bijvoorbeeld (dak)platanen en andere dak- en leibomen èn over de verzorging en goede selecties van druiven kunt u vinden in de bijlage op www.mwiarda.nl/appeltern.htm.