Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Graszoden slaan slecht aan

Is het mogelijk om een braam (klimmer) te verplaatsen?

Achter mijn garage (noordkant) is veel schaduw. Vorig jaar zijn daar graszoden gelegd, echter deze lijken niet goed aan te slaan. Wat kan ik toedienen om toch een grasmat te krijgen? Extra graszaad en bemesten of alleen bemesten?

Het kan zijn dat de zoden na het leggen wat ingedroogd zijn en daardoor te weinig bodemcontact hebben gemaakt. De oorzaak kan ook in de ondergrond zelf zitten. Als deze te plaatse verdicht is geweest, of verzuurd, kunnen de graswortels er moeite mee hebben gehad zich te ontwikkelen. Probeer de zoden waar ze nog los zitten voorzichtig op te tillen, om te kijken wat er precies aan de hand is. Vervolgens kunt u passende maatregelen nemen: losmaken en wat compost of wordmenmest doorwerken om de bodemstructuur te verbeteren, wat kalk doormengen als de grond te zuur is etc. Na het terugleggen de zoden goed aanrollen of aandrukken, de naden afstrooien met compost en tijdig sproeien.

De braam kan verplant worden. Meer over het verplanten van bomen, heesters etc. kunt u lezen in de bijlage op www.mwiarda.nl/appeltern.htm.