Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Grasrand langs hoge heesters groeit slecht

Hallo, wij hebben een speelgazon op het zuiden. Het gazon wordt aan een kant begrensd door hoge beplanting (o.a. bamboe). Tussen de rand van het gazon en de hoge beplanting is circa 50 cm open ruimte. Het gazon ligt er prima bij, met uitzondering van de rand langs de hoge beplanting. Daar vallen gaten in het gazon. De hovenier heeft het gazon om de reden al eens vervangen, maar nu ontstaat weer hetzelfde probleem. Mijn indruk is dat het gras langs de rand te lang vochtig blijft (vocht wat van de hoge beplanting afdrupt) danwel minder zonuren krijgt dan gewenst. Kan dit kloppen en wat is eraan te doen?

Wanneer gazon èn te weinig zon krijgt èn te vochtig is, zou de plaats van het gazon ingenomen gaan worden door mos. Daar maakt u echter geen melding van. Gazon groeit minder goed in de schaduw, dus dat kan wellicht een van de oorzaken zijn. Daarnaast zou er, zeker met bamboe naast het gazon, heel goed sprake kunnen zijn van voedsel- of waterconcurrentie tussen gazon en heesterrand. Wanneer de wortels van de heesterrand zich uitstrekken tot de grasmat of verder, zal er eerder sprake zijn van vochtgebrek en voedseltekort. Dat kunt u nagaan door te kijken waar de wortelgroei van de heesters stopt.
Bevinden zich wortels bij of onder de grasrand, en is de grond er wel vochtig, dan zou iets extra kunnen bijmesten, om te kijken of de slechte groei met extra voedselvoorziening te keren is. Bevinden zich daar wortels en is het er bovendien droog, dan kunt u er, als u het gazon in de huidige maat wilt houden, voor kiezen de heesterrand met wortel en al terug te zetten. Dan wordt wortelconcurrentie verminderd en krijgt het gazon meer licht.
Een eenvoudiger oplossing is om de buitenste gazonrand niet weer door gazon te vervangen, maar in te vullen met een lage, goedsluitende (half)schaduw minnende bodembedekker die wat incidentele betreding verdraagt, zoals maagdenpalm (Vinca), fijnbladige klimop (Hedera helix 'Pedata'), Pachysandra terminalis of Waldsteinia ternata.