Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Gele bodembedekkers in de zon gezocht

Ik ben al een tijdje op zoek naar bodembedekkers ter vervanging van de Alchemilla mollis en Waldsteinia ternata, die 2 keer achter elkaar verbrand zijn door de hitte. Deze planten zijn niet bestand tegen volle zon en ik zou graag ongeveer dezelfde bodembedekkers willen maar voor volle zon. Ze moeten geplant worden in zandgrond, geel bloeien en de bodem bedekken. De gewenste hoogte van de ene soort 15 cm en de andere 5 cm. Is Lysimachina nummularia een goede plaatsvervanger? Hoe kan je vermijden dat de bodembedekkers verbranden door de hitte?

De makkelijkste manier om verbranding te voorkomen is door geschikte planten aan te planten. Alchemilla en Waldsteinia zijn (half)schaduwplanten, en verlangen een humeuze, iets vochthoudende grond. Lysimachia kan alleen in de zon als hij nat staat, bijvoorbeeld aan de rand van een natuurlijke vijver. Op niet-humeuze zandgrond kunt u het beter zoeken in de richting van rotsplanten, die goed tegen de zon kunnen en een droge groeiplek prettig vinden.
Alyssum montanum (schildzaad, geel, 5-7, 20 cm) is aardig om te proberen, Achillea tomentosa (geel, 6-8, 15 cm) is een mogelijkheid (al is dit geen echte bodembedekker), Helianthemum (zonneroosje, geel 5-8, 20 cm) doet het vaak goed op doorlatende zandgrond, en ook verschillende Sedum-soorten zoals Sedum acre en Sedum kamtschaticum (vetkruid, geel, 5-15 cm) zullen het goed doen.
Wat goed verteerde fijne compost door de grond mengen voor het planten kan nooit kwaad. De toevoeging van humeus materiaal vergroot het vochthoudende vermogen van de grond.

Meer informatie over de genoemde planten, afbeeldingen en meer zoekmogelijkheden (zowel op basis van plantenkenmerken als ook - heel bijzonder - op grond van specifieke groeiomstandigheden van de vaste planten, varens en siergrassen) zijn te vinden op de websites van www.ploegerdebilt.nl > Catalogus > Zoeken op kenmerken en www.esveld.nl > Zoeken op eigenschap vaste planten.
Een uitgebreide verklaring van de op deze websites gebruikte gebruikte classificatie-systeem voor de groeiplaatsomstandigheden is te vinden op www.esveld.nl/hm/vastepl4/nederlands/9224vpnl.htm.