Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Gebruiksaanwijzing vetplant (Crassula?) gezocht

Nogmaals bedankt voor de snelle reactie over mijn Aloë vera plant, ik heb hem verpot naar een veel grotere pot, dus afwachten maar. Nu zou ik graag willen weten welk soort vetplantje ik enige tijd geleden gekocht heb. Het heeft rood-bruinachtige stengeltjes met kleine groene dikke blaadjes aan die zich vertakken naar alle kanten. De mijne staat aan het raam. Ik geef hem niet teveel water maar hij verliest veel blaadjes. Ik vind er nergens foto's van, ook niet in mijn plantenboeken (dat zijn wel algemene boeken over kamerplanten).

Er van uit gaand dat het een Crassula betreft, volgt hier de 'gebruiksaanwijzing'. Het zijn weinig eisende vetplanten, die, afhankelijk van soort en variëteit vaak een soort mini-boompjes vormen. Ze hebben graag een lichte of zonnige standplaats, maar liefst geen al te felle zon. Vanaf eind mei tot half oktober kunnen ze eventueel ook in de tuin of op het balkon gezet worden. Zodra het buiten 's nachts kouder wordt dan 8 graden Celsius moeten de planten naar binnen. Tot eind februari houdt de plant dan rust, waarbij hij op een lichte en beslist koele plek (8 tot 10 graden Celsius) weggezet wordt. Daarbij wordt dan minimaal gegoten. Gevolgen van een te hoge overwinteringstemperatuur zijn ijle, sprieterige groei, bladverlies en vatbaarheid voor luizen.
Na februari begint het groeiseizoen en kan hij verpot worden. Bij voorkeur is de pot of schaal wat ondiep, ligt er een laag potscherven op de bodem en kan overtollig water goed weglopen. Crassula houdt van een zanderig humeus mengsel. Sproeien of nevelen kan hij niet waarderen. Alleen als het blad erg stoffig is kan de plant een keer voorzichtig afgesproeid worden. Als gevolg van een te hoge luchtvochtigheid worden de planten vatbaar voor meeldauw.
Veel planten weigeren te bloeien. Als ze bloeien doen ze dat in mei of juni. Vermeerdering vindt plaats in het voorjaar door middel van topscheuten of bladstek. Nadat de stekken een dag hebben kunnen indrogen worden ze in de humeuze stekgrond gestoken geplaatst.
Dat bij u de Crassula blad laat vallen kan veroorzaakt worden door een te zonnige standplaats, een te royale watergift of een te hoge temperatuur wanneer hij al aan zijn winterrust wil beginnen. Mocht u nog verder willen zoeken naar de juiste variëteitsbenaming, kijk dan eens op www.belgicactus.be/products/crassula/index3.html of op www.edelcactus.nl/product.asp?index=5 voor meer afbeeldingen van als kamerplant in de handel zijnde Crassula's.