Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Gazon zaaien of bezoden?

Ik denk erover om volgend voorjaar in de tuin een stuk gazon te maken (ons eerste kind komt eraan). Wat is beter: zaaien of bezoden?

Het gaat er maar om wat u wilt. In ieder geval is zowel voor het zaaien van gras als het bezoden dezelfde basis nodig. Een goede bodembewerking waardoor de grond voor graswortels doorgroeibaar, vruchtbaar en vrij van onkruid wordt. Over hoe dat moet, kunt u op heel veel plaatsen informatie vinden. ‘De Tuinen van Appeltern’ is zo’n plaats. Boeken, tijdschriften en internet vormen andere bronnen. Omdat het de bedoeling is dat uw kind straks op de grasmat moet kunnen ravotten is de graskeuze niet moeilijk. U hebt een speelgazon nodig, geen siergazon. Een speelgazon bestaat uit planten die veel sterker zijn dan de fijnere soorten die in een siergazon groeien. Een gazon bestaat bijna nooit uit één grassoort – dat is alleen in warmere gebieden zo, waar vooral het harde Buffalo Grass voor een groene grasmat zorgt. In onze streken gaat het altijd om een mengsel van minstens vier grassoorten die samen de vereiste grasmatkwaliteit geven. Dit even als algemene informatie bij uw vraag die eigenlijk neerkomt op: ga ik zelf een grasmat kweken of koop ik een voorgekweekte.
Een grasmat zaaien (in uw geval dus een speelgazon-graszaadmengsel) lukt het beste in twee perioden: maart-mei en augustus-oktober. Zaai alleen tijdens windstil weer. Het zaad is niet altijd bestand tegen langdurig slechte weersomstandigheden en vogels zijn er gek op, maar u heeft voor het zaaien geen hulp nodig en u kunt het (binnen de aangegeven perioden) doen wanneer u wilt en wanneer de weersomstandigheden het toelaten. Maar het duurt twee tot drie maanden voor u een beetje op het gras kunt zitten en zeker een jaar voor zo’n gezaaide grasmat echt goed bruikbaar is.
Bezoden is vijf tot tien maal duurder dan zaaien, maar het kan het hele jaar door, zolang het niet vriest en als ook de grond niet bevroren is. En een grasmat uit zoden is al binnen een maand na het leggen goed beloopbaar vastgegroeid. U moet de opgerolde zoden wel meteen na ontvangst leggen, anders gaan ze rotten. Een paar dagen bewaren is er niet bij. Dan ‘holt’ de kwaliteit achteruit. Met zoden is er minder vormvrijheid dan met zaad en het is ook handig als u bij het leggen wat hulp hebt.
Op elk pak graszaad staat voor welke maat oppervlak de inhoud is bedoeld. Graszoden meten altijd 40 × 150 cm, dus zijn ze precies 1 m2 groot. Dan kunt u makkelijk uitrekenen hoeveel zoden u nodig heeft.