Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Gazon vervangen door mos?

Ik heb een redelijk grote tuin voor stadsbegrippen (8,5 x 18 m). Helaas kan ik door lichamelijke problemen mijn tuin niet meer onderhouden. Alles verwildert nu. Nu is dat bij de planten en de vijver nog wel aan te zien, maar het gras is echt een doorn in mijn oog. Doordat de ondergrond al jarenlang onregelmatig is, is het al lang niet meer op de normale manier te maaien en het gebeurde middels zo'n elektrische kantsnijder (strimmer). Doodvermoeiend en voor mij lichamelijk niet meer mogelijk.
Nu zie ik regelmatig van die tuinen waarbij het gras door mos is overgroeid. Dit zou voor mij ideaal zijn (ja ik weet dat de meeste mensen er van gruwen). Maar het betekent wel een groene mat zonder maaien. Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn grasmat overwoekerd wordt door mos? Ik ben niet in staat het gras te verwijderen, dat kost ook teveel lichaamskracht. En betegelen van het geheel is te duur. Dus kort gezegd: hoe krijg ik mijn grasmat zover dat het mos wordt zonder dat het lichaamskracht of veel geld kost?

De meeste mossoorten die in de gazons voorkomen houden van schaduw en vocht. Mos begint vroeger in het jaar te groeien dan het gras, en neemt daarbij de open plekken in. Die open plekken ontstaan waar de toplaag verdicht is, of waar verzuring optreedt door afstervende grasresten in de viltlaag. Als uw gazon gedeeltelijk beschaduwd is heeft u de grootste kans van slagen. U kunt daarbij de richtlijnen voor een mosvrij gazon omdraaien. Vooral dus niet bekalken of bemesten. De viltlaag met afgestorven plantenresten laten zitten, en niet prikrollen of verticuteren. Kale plekken niet bijzaaien. Op plekken waar mos begint te groeien kan rondom het gras voorzichtig weggehaald worden, zodat het mos meer ruimte krijgt. Is de toplaag van de grasmat erg doorlatend (bijvoorbeeld op zandgrond), dan kan er met behulp van wat zeer fijne klei voor gezorgd worden dat de toplaag dichtslibt en slecht doorlatend wordt.
Wanneer het wel mogelijk is het gras beetje bij beetje te verwijderen, kan aan de randen van het gazon een bodembedekker aangeplant worden die lichte betreding verdraagt. Deze planten zullen zich met een klein beetje hulp gestaag uitbreiden, en uiteindelijk de plek van het gazon innemen. Op een schaduwrijke, wat vochtige plek vormen Ajuga (zenegroen), Pachysandra of Waldsteinia een mooi wintergroen alternatief. Op een zonnige, wat drogere plek hebben Acaena (stekelnootje) en Thymus (kruiptijm) het goed naar hun zin. Ook bladverliezende bodembedekkers als Glechoma (hondsdraf) en Prunella (bijenkorfje, brunel) kunnen een plekje krijgen in het plantenmozaïek. Deze bodembedekkers laten zich ook prima vermeerderen door middel van stekken of delen. Om ervoor te zorgen dat de bodembedekkers zich zo snel mogelijk uitbreiden moet de bovengrond rond de planten wel wat losgehouden worden. Voor het aanplanten kan pleksgewijs wat compost door de bovengrond gemengd worden.