Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Fonteinkruid dunnen en waterlelies bemesten

Mijn vijver is momenteel voor ± 75 % van de oppervlakte bedekt met fonteinkruid.
Moet ik dit in de herfst (deels) verwijderen i.v.m. het afsterven en zo ja, wanneer kan ik dat het beste doen? Verder wil ik graag weten of ik de waterlelies in het voorjaar moet bijmesten.

Fonteinkruid (Pentamogeton) is een prima zuurstofplant, die doorgaans meer goed dan kwaad doet in een vijver. Wanneer de vijver in evenwicht is, is het bovendien onverstandig om erg drastisch te werk te gaan bij het opruimen van een teveel aan planten. Aan de andere kant moeten de planten wel de ruimte hebben om te groeien, en moet ook voorkomen worden dat zich bladresten en ander rottend materiaal in de vijver verzamelt. Als norm kunt u hanteren dat maximaal 2/3 van het vijveroppervlak begroeid mag zijn. U kunt ter uitdunning het beste in het voorjaar de slechtste stukken van het fonteinkruid weghalen, en ook zoveel mogelijk dode plantenresten uit de vijver verwijderen. De delen waar groei in zit of die weer uitlopen plaatst u dan terug.
Waterlelies krijgen graag wat extra mest. Hiervoor kan een langzaam werkende waterplantenmest gebruikt worden, of een meststof voor waterlelies. Zijn de waterlelies in een mand geplant dan kan de meststof daarin toegediend worden.