Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Folie-vijver is lek

Vorig jaar kocht ik een huis met een mooie vijver maar die bleek lek te zijn. Hij is gemaakt van folie. De vorige bewoner heeft ook nog naar het lek gezocht en niet gevonden. Nu wil ik zelf nog een poging wagen en vraag mij af hoe ik dit het best aan kan gaan pakken.

In de eerste plaats zal het lek gelokaliseerd moeten worden. Als er al een lek is. Er kan immers ook water weg lopen doordat de bovenrand plaatselijk verzakt is, of via een verbinding van planten(wortels) of grond die als een hevel werkt. In die gevallen is aan de buitenrand van de vijver een oppervlakkige vochtige plek te vinden.
Wanneer er een gat in het folie zit, verdwijnt het water telkens tot een bepaalde hoogte sneller dan in het lager gelegen deel van de vijver. Door de waterspiegel te laten dalen tot het punt waar het water niet of nauwelijks meer zakt, heeft u een idee van de hoogte waarop het gat zich moet bevinden. Het waterpeil mag dan nog een paar centimeter verder zakken om makkelijker te kunnen werken.
Door de vijverfolie te inspecteren kunt u het gat mogelijk zo vinden. Lukt dat niet, dan zit er niets anders op dan aan de buitenzijde door middel van pleksgewijs graven of (als het gat niet te diep zit) door met met behulp van een vochtmetertje te controleren waar de grond nat is. Heeft u de natte plek gevonden, maar het gat nog steeds niet, dan kunt u ter plaatse van de ontgraven natte plek vanaf de achterzijde van de folie (dus vanaf de buitenkant) naar binnen schijnen met een zaklantaarn. Het licht komt dan door het gat heen. Vervolgens wordt het gat aan de vijverzijde gemarkeerd met een stift.
Van het merk Topskin zijn bij tuincentra en vijverspecialisten reparatiesets te koop. Er zijn sets voor reparaties van kleine gaten en voor grote gaten, en ook speciale plaksets voor reparatie van EPDM-folie. De plek op de folie rond het gat moet goed schoongemaakt, drooggemaakt en opgeruwd worden, waarna er met de speciale lijm een nieuw stuk folie op geplakt kan worden.
Voor een duurzaam resultaat is het (net als bij een fietsband) belangrijk om ook even te kijken naar de oorzaak van de lekkage. Als er net onder de vijverfolie een steen, plantenwortel of iets anders zit dat de beschadiging veroorzaakt heeft, zal dit verwijderd moeten worden om herhaling te voorkomen.