Deze pagina is nog niet geoptimaliseerd voor weergave op kleinere schermen.
De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Euonymus europeus 'Albus' geeft weinig vruchten

Ik heb een Euonymus europeus 'Albus' op stam, maar hij geeft maximaal 13 kardinaalsmutsjes Nu heb ik er nog een tegenover gezet maar kunt u mij zeggen wat ik moet doen om ze in bloei te krijgen? Ik heb ze gekocht bij kwekerij Van den Top in Barneveld maar ze kunnen mij niets adviseren. Ze weten niet hoe ze aan nieuwe moeten komen. Deze stonden ongeveer 5 jaar op de kwekerij en toen bloeiden ze geweldig. Kunt u mij raad geven?

Stug volhouden, en vooral laten staan. Euonymus europeus is een wat wispelturige bloeier, en ook de bestuiving loopt wel een mis, wat dan later zijn weerslag heeft in de beperkte vruchtdracht. De plant is eenhuizig, dat wil zeggen dat mannelijke en vrouwelijke bloemen zich aan dezelfde plant bevinden. De bloemen zijn vaak tweeslachtig, en hebben dus zowel een stamper als meeldraden. Maar er kunnen ook takken voorkomen met bloemen die eenslachtig zijn, dus of mannelijk of vrouwelijk. Normaal gesproken is de plant zelfbestuivend. Het helpt echter wel wanneer er meerdere exemplaren bij elkaar staan: ook tussen de verschillende cultivars van E. europeus treedt kruisbestuiving op. In een vochtig voorjaar, of vochtig weer net tijdens de bloeiperiode van eind april tot begin juni, zoals in de afgelopen jaren, speelt bovendien mee dat de bloemen soms niet helemaal uitkomen, of al afvallen voordat de bestuiving heeft plaatsgevonden. Kortom: op de kwekerij stonden ze allemaal gezellig bij elkaar (gunstiger voor de bestuiving), en het voorjaarsweer is een aantal keren op rij in mei tamelijk nat geweest. Dat kan verklaren dat ze eerder wel uitbundig vruchten droegen, en nu (even) niet meer. Behalve een extra exemplaar bijplanten, zoals u al gedaan heeft, is er verder niet zo veel aan te doen. Staan ze in een pot of kuip dan zou u ze bij nat voorjaarsweer tijdens de bloei misschien nog uit de regen kunnen zetten, maar in de volle grond is dat geen optie.

Voor wie nog meer op zoek is naar deze plant: Euonymus europeus &#145Albus&#146 is als struik onder meer verkrijgbaar bij kwekerij Rein & Mark Bulk, www.bulk-boskoop.nl, de Nederlandse collectiehouder voor Euonymus boomkwekerij H.Kolster, www.hkolster.nl (Boskoop), kwekerij Arborealis, www.arborealis.nl (Nijeberkoop), boomkwekerij Oirschot, boomkwekerijoirschot@hotmail.com (Oirschot) en ook in België, bij kwekerij Damien Devo, www.damiendevos.be (Anzegem) en Boomkwekerij De Bock, www.planten-debock.be (Oudenaarde).